Mauretanien ersätter Västsahara

Tidigare har många nordiskägda fiskebåtar fiskat i västsahariska fiskevatten. Speciellt har svenskägda fiskebåtar varit vanligt. Dessa båtar ägs idag i allmänhet av marockanska ägare men kan ibland ha befäl från nåt nordiskt land. Det går också rykten om att svenskar som varit engagerade i fisket i Västsahara numera börjat engagera sig i fisket i Mauretanien. Något sådant har jag dock inte kunnat hitta så här långt.

Förutom de i huvudsak svenskägda färskfisktrålarna i Västsahara har det också alltid funnits ett antal stora fabrikstrålare med nordisk anknytning i Västsahara, Mauretanien och Senegal. Tidigare har de framförallt rört sig om fiskebåtar tillhöriga isländska Samherji och dess dotterbolag Katla Seafoods.

Katla Seafoods ägs idag av Murmansk Trawl Fleet (MTF) som ingår i en företagsgrupp där svensken Magnus Roth är den ena huvudägaren. MTF och andra bolag i vilka Magnus Roth är stor eller dominerande delägare är de största innehavarna av fiskerättigheter i västafrikanska fiskevatten.

Men Samherji har trots det inte lämnat området helt. De är ägare av 49% i det namibiska fiskeriföretaget Esja Fishing (Esja är namnet på en isländsk vulkan vilket understryker den isländska anknytningen) vars andra två delägare är fiskeriföretagen Sinco och Yukor. Störste enskilde ägare i detta företag är alltså Samherji och företagets chef är islänningen Johannes Stefansson. Esja Fishing är manager för den stora fabrikstrålaren Heinaste på 7 765 bruttoton. Ägare är Heinaste Investment Ltd. Heinaste har bekvämlighetsflagg på St. Kitt & Nevis och fiskar för närvarande utanför Mauretanien där Esja Fishing har fiskerättigheter förutom de fiskerättigheter företaget också har i Namibia:

Hatuikulipi, however, refused to comment on the 10 000 metric tonne horse mackerel quota allocated to Fishcor, referring all questions to the acting chief executive officer, Mike Nghipunya, who declined to give details, saying they will have a press conference tomorrow in Lüderitz. Esja Fishing managing director Johannes Stefansson confirmed buying 5 000 metric tonne of quota from Fishcor but would not say for how much. Stefansson said his company came on board in 2012 when the minister decided on new fishing rights. Erongo Seafoods managing director Callie Jacobs refused to comment on acquiring a part of the Fishcor horse mackerel quota.

Heinaste Investment Ltd hette tidigare sannolikt Esja Shipping Ltd på Cypern som tidigare ägt båten som då hade Belize-flagg. Detta bolag ägde en tid företaget Atlantex Sp. Zo.o. i Polen som ägde polskflaggade Saga GDY-150, en likadan båt som Heinaste. Innan Atlantex Sp. Zo.o. ägdes av Esja Shipping på Cypern ägdes företaget av Samherji. Med all sannolikhet är Samherji  ägare av Esja Shipping som numera alltså heter Heinaste Investment Ltd.

Saga GDY-150 heter idag Saga, är flaggad på St. Kitts & Nevis, ägs av Saga Seafood Ltd, sköts av Atlantex i Polen samt fiskar i Namibia och sannolikt också i Västafrika med tanke på att båten nyligen var i Las Palmas på Kanarieöarna. Saga har tidigare haft namnet Blue Wave och ägdes då av det isländska företaget Wave Operation samt fiskade utanför Mauretanien och Senegal, bland annat på olagliga tillstånd:

Similarly, Samherji, an Icelandic company, has operated vessels under EU flags, enabling it to access subsidies and fishing opportunities in EU and non-EU waters. Samherji was involved in Polish fisheries through its German subsidiary DFFU, which in turn owned the company Atlantex Sp.z.o.o. that operates the Saga. New information shows that 100% of Atlantex shares now belong to Cyprusbased Esja Shipping Ltd. However, strong links remain between Esja Shipping Ltd. and Samherji. Samherji may have saved taxes by locating its subsidiary in Cyprus. Meanwhile, the Polish company may deliver most of the profits back to Iceland, with only a small amount of money staying in Poland.

[…]

Atlantex Sp. Z o.o, registered in Poland is the owner of the vessel. 100% of Atlantex’ shares belongs to Esja Shipping limited 131, 132 registered in Cyprus. The ownership of Esja Shipping cannot be traced down. However, until recently, Icelandic company, Samherij, were the owners of Atlantex (and Atlantex is still listed on their website). The director of Esja Shipping, Ingvar Juliusson, 133 is chief accounting officer in Samherji. One of the board members of Atlantex, Bogusław Szemioth, is an honorary consul of Iceland in Poland.

[…]

Under her former owners and former name ‘Blue Wave,’ the vessel was holding an irregularly issued fishing licence in Senegal in 2012 and was caught and fined for fishing in a banned area in Senegal. At the same time, it was involved in at least one offence of switching off its Vessel Monitoring System (VMS) and at least one offence of destruction of artisanal fishermen’s gears. The owner of the vessel was fined CFA Franc 30 Million (€47,700) plus compensation for the destruction of the fishing gear.

I år kommer dessutom Esja Fishing Pty Ltd, Esja Holding Pty Ltd, Epango Fishing Pty Ltd, Sinco Fishing Pty Ltd och Yukor Fishing Pty Ltd att fusionera. Sannolikt kvarstår Samherj då som en av de större ägarna i det sammanslagna bolaget.

Heinaste

Heinaste

En annan fabrikstrålare av samma typ som Saga och Heinaste som också fiskar i mauretanska vatten är Soley som ägs av Levert Shipping Ltd på Cypern. Det är sannolikt att det även bakom detta företag finns isländska intressen med tanke på fartygets namn.

I Mauretanien finns just nu också Asbjørn Senior, en färöisk båt som ägs av Ocean Group Faroes Ltd, ett företag i Thorgruppen. Dessutom finns där en mängd mindre norskägda båtar och en svenskägd, Moya. Förutom de båtar som nämns i inlägget om norska båtar i Mauretanien har det tillkommit fler norskägda och tidigare norska båtar i Mauretanien, exempelvis Svanavåg (Belize-flaggad), Tronderhav och Tunfisk (Ridaga).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på “Mauretanien ersätter Västsahara”

Kommentarer är stängda.