Ryggstrimmig pelamid – ovanlig men förekommande fisk

En norsk garnfiskare fick en ovanlig fisk i sina makrillgarn vid fiske den 28 juni. Han har aldrig fått nåt liknande förut. Efter lite efterforskningar kunde den norske fiskaren få reda på vad det var för fisk:

Sildelaget benyttet seg av ekstern hjelp og tok kontakt med Malcolm Jobling som er professor i arktisk og marin biologi ved Norges Fiskerihøgskolen i Tromsø. Vi fikk raskt svar fra Jobling som kunne fortelle oss at ut ifra bildene var det 99 % sikkert snakk om to små tunfisk med navnet stripet pelamide (Sarda sarda), også kalt Atlantic bonito på engelsk.

På svenska heter fisken ryggstrimmig pelamid. Det är frågan om en fisk som finns, om än inte vanligen förekommande, i norska och svenska farvatten och som också regelbundet fångas i samband med makrillfiske. Längre söderut där den är mer allmänt förekommande, framförallt i Medelhavet, finns det riktat fiske på ryggstrimmig pelamid och det anses vara en mycket bra matfisk.

Ryggstrimmig pelamid

Ryggstrimmig pelamid

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!