Höstfisket på sill

Så här års fiskar många pelagiska fiskebåtar sill i Skagerak. Detta höstfiske på sill har av många fiskare som jag pratat med beskrivits som årets behagligaste fiske. Fisket bedrivs nära hemmet och inte långt bort i Östersjön eller i södra Nordsjön. Båtarna kommer in i hamn i princip varje dag och havet är ofta lugnt så här års. Hamnen är då oftast nån hamn där de landar sill som Skagen eller Rönnäng (Stansvik) och behöver förstås inte vara hemmahamnen (exempelvis Fiskebäck, Fotö eller Rörö)

Jag raljerade lite om detta och skrev på facebook att detta fiske innebär en tur varje dag, lite kaffedrickande och hemma på kvällen igen. En hårddragning av grundfakta som fick en annan som kommenterade i samma tråd, att gå i taket och i princip hävda att jag var dum i huvet och inte visste nåt. Hans namn är Patrik Ulmfeldt och han är säkert gammal fiskare, men idag så är han främst engagerad i ett mindre rederi, Fjordtank och i Fiskhamnsföreningen i Fiskebäck. Han förklarade dock inte riktigt i vad jag hade fel utan ägnade sig enbart åt personangrepp (säkerligen har jag lite fel i sak och det vore då roligt att få veta vad som var fel). Det hela var onekligen lite trist, men sånt händer, speciellt då jag ju inte har någon egen personlig erfarenhet av fiske och kanske ibland tolkar fiskares uttalanden lite väl bokstavligt och av framförallt före detta fiskare anses ha begränsade kunskaper (vilket jag ju också har).

Tråden som kommentarerna föll i började med att Jan-Ever Johansson la ut några fina bilder på GG 158 Sunnanland i gruppen fiskebåtar.se. Bilder på Sunnanland i Stansvik (Rönnäng). Han har också tagit några fina bilder på S 144 Themis och GG 330 Carmona i samma hamn och här återpublicerar jag nu bilderna.

jej_carmona_stansvikaug15_3 jej_carmona_stansvikaug15_2 jej_carmona_stansvikaug15_1 jej_themis_stansvikaug15_3 jej_themis_stansvikaug15_2 jej_themis_stansvikaug15_1 jej_sunnanland_stansvikaug15_7 jej_sunnanland_stansvikaug15_6 jej_sunnanland_stansvikaug15_5 jej_sunnanland_stansvikaug15_4 jej_sunnanland_stansvikaug15_3 jej_sunnanland_stansvikaug15_2 jej_sunnanland_stansvikaug15_1

I höstfisket på sill finns det vad jag förstår dock ett större problem. Det är att det i vissa tråldrag kan bli stora bifångster av sej. De pelagiska trålarna i Sverige får inte ta upp denna sej och får inte kasta den i havet på grund av utkastförbudet. Därför ska det testas med flyttrålar som har en rist för att sortera bort sejen från sillen. Samma sorts rist används redan idag i blåvitlingfisket på Färöarna, men fiskare jag pratat med har uttryckt farhågor kring ristens funktion och trålen hållbarhet med stora fångster parat med rist. Det ska bli intressant att få veta hur det gått med detta fiske senare under hösten. I Danmark ska de försöka utveckla en selektiv trål för samma fiske men utan rist.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,