Norska fiskare mycket kritiska till ICES råd

Audun Maråk och Jonny Berfjord

Audun Maråk och Jonny Berfjord. Bild: Fiskebåt

Internationella Havsforskningsrådet (ICES) kom häromdagen med råd om fisket av makrill, NVG-sill, blåvitling (kolmule) och taggmakrill (hästmakrill) i Nordatlanten. Råden innebar kraftiga minskningar av kvoterna för makrill och blåvitling. Företrädare för norska fiskeriorganisationer, däribland Fiskebåt vars ordförande Audun Maråk är mycket kritisk till råden från ICES:

-Eg har snakka med mykje med pelagiske forskarar. Kva seier dei om kvoteråda frå ICES? Jo: ”Ikkje redd for bestanden, men er usikker på rådet frå ICES. Uheldige forhold/dårlege data gjer at ICES gir råd som dei gjer”, opplyser Maråk.

-Dette gjer meg sint. Forstår ikkje ICES følgjene av kvoteråda? Forstår ikkje ICES at dei ikkje kan leike seg med tal og metodikk? Til det er konsekvensane altfor store for verdiskapinga og inntektene til fiskarane, seier Maråk.

-Dette kan vi ikkje leve med. Fiskebåt har i 10 år argumentert for betre kvalitet på ressursforskinga og for betre datagrunnlag. No må noko skje. Kyststatane og fiskerinæringa kan ikkje godta at forskarane leikar med tal for ei viktig framtidsnæring, seier Maråk.

Jonny Berfjord, som är styrelseordförande i Fiskebåt säger för sin del att bilden iCES ger inte stämmer överens med vad yrkesfiskarna ser. Han menar att det finns mer makrill än ICES hävdar och problemet är snarare att de är för många och saknar tillräckligt med föda. Även Kjell Ingebrigtsen från Norges Fiskarlag är mycket kritisk till förslagen på kvoter för makrill och blåvitling:

-Når det gjelder kvoterådet på makrell så kan det beskrives med ett ord: Dramatisk, sier Ingebrigtsen. Dagens tilråding er alvorlig for mange fiskere og lokalsamfunn. Jeg har vanskelig for å tro at dette vil bli kvotenivået til neste år.

Kjell Ingebrigtsen mener den samme beskrivelsen av situasjonen også gjelder havforskernes anbefaling for kvoteuttak av kolmule. Makrell og kolmule er arter som har svært stor betydning for mange av våre medlemmers driftsmuligheter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Norska fiskare mycket kritiska till ICES råd”

Kommentarer är stängda.