Avtalet med Norge är dåligt för det pelagiska fisket

Även om avtalet mellan EU och Norge huvudsakligen gäller det demersala fisket, finns det också inslag som har betydelse för det pelagiska fisket och därför är intressanta för Danmarks Pelagiske PO (DPPO) som inte är nöjda:

– Jeg er tilfreds på vegne af de danske demersale fiskere, som skal ud og fiske i norsk farvand fra årets begyndelse. Situationen fra 2015 måtte ikke gentages. Men for den pelagiske sektor, er der tale om en meget svag samlet pakke, siger Esben Svedrup-Jensen, direktør i DPPO.

[…]

– Danske fiskere afgav i sin tid betydelige kvoteandele i sikker forventning om, at EU kunne garantere adgang til sildefiskeri i Norsk zone fra årets begyndelse. Den garanti har vist sig, at være intet værd i hænderne på EU-Kommissionens forhandlere, siger Esben Sverdrup-Jensen.

Som det nu är har Norge garanterats att få 50 000 blåvitling överfört från EU:s kvot trots att inget avtal om blåvitlingkvoter ännu finns. Vidare har EU-fiskare, dvs främst danska och svenska fiskare, inte fått tillgång till norska fiskevatten för fisket av NVG-sill (atlantoskandisk sill). Ett fiske som är viktigt för främst danska fiskare och svenska fiskare med fiskebåtar under dansk flagg men även för svenska fiskare med svenska båtar.

Esben Sverdrup-Jensen från DPPO menar i Fiskeritidende att EU:s förhandlare fullständigt svikit det pelagiska fisket och dessutom avhänt sig möjligheten att använda blåvitlingen som påtryckning/utpressningsmedel i förhandlingarna. Detta samtidigt som de accepterat att Norge, Färöarna, Island och Grönland får fiska i enlighet med helt påhittade kvoter utan förankring i vetenskapliga råd.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Avtalet med Norge är dåligt för det pelagiska fisket”

Kommentarer är stängda.