Danska DFPO är nöjda med avtalet EU-Norge

Medan de pelagiska fiskarna i Danmark är mindre nöjda, ja direkt missnöjda, med fiskeriavtalet mellan Norge och EU är de danska fiskare som främst fiskar demersalt desto nöjdare. I alla fall gäller detta enligt vad företrädare för Danmarks Fiskeriforening Producentorganisation (DFPO) säger.

En sak som DFPO är nöjda med är att kvoterna höjts för att kunna hantera den landningskyldighet (utkastförbud, discardförbud) som gäller från och med 1 januari nästa år:

– Det er yderst positivt, at EU og Norge er blevet enige om en aftale for 2016. Det betyder, at danske fiskere har adgang til at fiske i norsk område i Nordsøen og Skagerrak fra den 1. januar 2016, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO, til Fiskeritidende.dk.

[…]

– Vi er tilfredse med, at der er forhandlet en fornuftig stigning hjem for de arter, der næste år omfattes af landingspligten. Forhandlerne har vist forståelse for vores argument om, at kvoterne skal øges i forbindelse med at landingspligten indføres, så fiskeriets økonomi ikke undergraves, siger Svend-Erik Andersen.

Me DFPO är nöjda med det mesta i avtalet, även besluten om kvoternas storlek för enskilda arter. Kvoterna för de flesta arter går upp, för kolja och räkor mycket kraftigt. Den enda sänkningen en mindre sänkning när det gäller sej.

Arter med ökningar

Torsk i Nordsjön +15 procent till 33 651 ton
Torsk i Skagerak +15 procent till 4 807 ton
Kolja (kuller) +52,1 procent till 61 933 ton
Sill i Nordsjön +16,4 procent till 518 242 ton
Rödspätta i Skagerak +17 procent till 11 766 ton
Kolja i Skagerak +57,2 procent till 3.926 ton
Sill i Skagerak og Kattegatt + 17 procent till 51 084 ton
Räkor i Skagerak +60 procent till 12 208 ton

Arter med oförändrade kvoter

Rödspätta i Nordsjön 131 714 ton
Vitling i Nordsjön 13 678 ton
Vitling i Skagerak 1 050 ton
Skarpsill i Skagerak 33 280 ton

Arter med minskade kvoter

Sej i Nordsjön och Skagerak -0,47 procent till 65 696 ton

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!