På möte om fiskeripolitik i Köpenhamn

Besökte för första gången i mitt liv en nationella parlamentsbyggnad. Det parlament som ligger närmats Göteborg, Folketinget i Christiansborg i Köpenhamn. Jag besökte inte Folketinget i sig, utan bara byggnaden det ligger i och en möteslokal där. Var på ett möte om danskt industrifiske, något som är betydelsefullt även för svenskt fiske. Jag kommer att publicera flera inlägg om saker som kom upp på mötet. Detta är mer en presentation av hur jag upplevde mötet.

Vi kan konstatera att fiske och fiskeindustri är en klart mansdominerad verksamhet.  Av omkring 90 närvarande personer var kanske 10 stycken kvinnor. Det avspeglar inte bara branschen som sådan utan avspeglar också hur män dominerar på ledande positioner även i små företag som hamnföretag, fiskberedningsfabriker, fiskmjölsfabriker med mera.

Den fråga som dominerade mötet var förvaltningen av tobis och tobisfisket som alla ansåg inte fungerade.  Mer om det i ett särskilt inlägg liksom om omöjligheten för danska fiskoljefabriker att sälja fiskoljan som föda vilket deras konkurrenter i andra länder kan.

3 politiska partier från dansk Folketinget var närvarande. Dansk Folkeparti, Venstre och Socialdemokraterna. Inget vänsterparti var på plats vilket avspeglar vänsterns dåliga intresse för livsmedelsfrågor om de inte handlar om miljöproblematik.Det dåliga intresset från vänstern ger också dålig kunskap med en dålig fiskeripolitik som följd. Varken SV eller Enhedslisten har en fiskeripolitik värd namnet då den i allmänhet helt saknar stöd i verkligheten. Till de deltagande partierans uppfattningar ska jag återkomma i de andra inläggen som följer efter detta inlägg.

En miljöorganisation var närvarande, det var Oceana. Jag såg dock inte till dem och märkte inte att de försökte mingla med och prata med fiskare. Vidare fanns där några journalister av olika slag. Men jag träffade ingen av dem heller, sålunda inte heller någon från Fiskeritidende som dock var där.

Själv träffade jag en lång rad personer från Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) och från Danmarks Pelagiske PO (DPPO). Med framförallt de senare hade jag intressanta samtal. De fick dessutom till slut se vem jag är i verkligheten, för de flesta från DPPO hade läst min blogg regelbundet. Något som också gällde flertalet av de pelagiska fiskare och redare jag träffade. Träffade också Niels Jensen, Lise Bjørn Jørgensen och Karsten Mølgaard från Isafold, Jens Rasmussen från HM 379 Lingbank och Leif Knak som är en av ägarna till L 673 Meilsø och L 441 Allesøe som folk från fiskmjölsföretagen Triple Nine i Thyborøn såväl som folk från FF Skagen. Förutom jag var det ytterligare en svenska på mötet, Karl Johnsson från PFG Fish och FF Skagen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “På möte om fiskeripolitik i Köpenhamn”

Kommentarer är stängda.