Märklig artikel om fula fiskar på krogen

En artikel i GP handlar om att krogar i och med landningsskyldigheten får möjlighet att köpa märkliga fiskar. Artikeln är lite märklig. Askerup som skrivit den har nog slarvat en hel del och inte tagit reda på fakta.

För det första har jag svårt att tro att Mathias Ivarsson på GG 707 Arkö kallar trålen för nätet. Att fiska räka med garn (vilket Ivarsson skulle sagt istället för nät) är helt omöjligt. En trål kan visserligen sägas bestå av nät, men det är inget nät. Förresten skulle inte Bengt Kåmark kalla en trål för ett nät heller.

Arkö må landa fisken och räkorna i Rönnäng, men det är inte båtens hemmahamn som det står i artikeln. Arkös hemmahamn är, som de flesta läsare av denna blogg säkert vet, Dyrön. Utkastförbudet i Skagerak har inte gällt i ett år som artikelförfattaren i GP hävdar, det har gällt i några veckor. Sen den 1 januari i år. Fisk som inte omfattas av TAC (kvoter) ingår dessutom inte bland de fiskarter som omfattas av landningsskyldigheten (inte ens all fisk som omfattas av förvaltningsplaner och kvoter gör det ännu):

Landningsskyldigheten innebär att alla fångster av kvoterade arter ska registreras, landas och räknas av kvoterna oavsett storlek. Den införs stegvis för olika havsområden, arter och fisken inom EU och ska vara helt införd 2019.

Att udda fiskar kommer i land har nog dessutom inget med landningskyldigheten att göra öht. Om de kommer iland beror det på att de fiskare som landar dem bestämt sig för att landa dem då de har köpare för dem. Att räkfiskare per automatik skulle få upp bäckfiskar, knot och uer (kungsfisk) tvivlar jag på. De går knappast genom risten utan för att räkfiskarna ska ta upp dem krävs att de bestämt sig för att landa dem. Det krävs också att det har en räktrål med så kallad tunnel. Det är alltså inte en tillfällighet när räkfiskare landar fisk. Det är heller inget nytt. Räkfiskarna har alltid haft den möjligheten. Fisk som det inte finns förvaltningsplaner för, inte är reglerad med nån kvot och inte är förbjuden att fiska har alltid kunnat landas och kommer även fortsatt att kunna landas. Men det krävs ju att det finns köpare.

Det finns ytterligare en del underligheter i artikeln men jag hoppar över det så länge.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!