Norska fiskare avvisar Greenpeacekrav om Arktis

Såväl norska myndigheter som fiskeriorganisationer avvisar totalt flertalet av Greenpeace olika påståenden och krav när det gäller fisket kring Spetsbergen (Svalbard). Det gäller såväl fiskebåtsaredaarnas organisation Fiskebåt som Havforskningsinstituttet. I nätpublikationen Undercurrent News säger Jan Ivar Maråk, forskningsledare i Fiskebåts trålsektion, Norsk Trålförening att Greenpeace inställning är strunt:

”Norwegian trawler fleets have played an active role in identifying valuable deposits of benthic habitats in areas that fall within the jurisdiction of Norwegian fisheries, and the industry has been an active contributor in establishing protections for these habitats through area closures and fishing restrictions in these new areas,” said Jan Ivar Marak, resources director of the Norwegian Fishing Vessel Owners Association.

”Greenpeace has proposed for closure includes traditional Norwegian fishing waters, fished by shrimp trawlers for decades. We believe that the Greenpeace proposal to close these areas is not evidence-based.”

Det är i i Norsk trålförening räk- och torsktrålarna som fiskar i Barents Hav och deras ägare är organiserade. Det handlar alltså om en förening om talar i egen sak, men samtidigt är det helt klart att Greenpeace inte far med sanning när det gäller fisket kring Spetsbergen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!