GMO-teknik kan ge fiskolja från växter

Fiskodling har blivit allt vanligare. Ökande efterfrågan driver coh det behvös stora mängder foder till fiskodlingarna. För att tillverka foder till fiskodlingarna fisken fångas stora mängder småfisk såsom skarpsill, tobis, anchoveta, sardiner etc. Detta fiske kallas industrifiske och är ekonomiskt det viktigaste fisket i Danmark och Sverige, men framförallt i Peru och Chile. Även på annat håll är industrifisket viktigt, exempelvis utanför Västafrikas kust. Industrifisket i Norden är också ekologiskt och långsiktigt hållbart i motsats till vad som ofta påstås. Småfisken används för tillverkning av fiskmjöl och fiskolja. Bar en del av detta används dock i fiskodlingsindustrin. Däremot upplever många människor att det är felaktigt att fiska småfisk för att använda till foder istället för till mat.

Ett alternativ till fiskmjöl och fiskolja från fisk kan dock vara på väg. Olika forskargrupper anstränger sig just nu för att hitta metoder för att få fram fiskolja utan att använda fisk. Det handlar om att i stället låta genmodifiera växter producera fiskoljan. Johnathan Napier, vid Rothamsted Resarch, och några av hans kollegor har genmodifierat en växt som heter oljedådra och odlat den på försök. De har lyckats producera samma typ av olja som fiskolja. I haven finns mikroalger som producerar fiskolja. Och det är gener från just mikroalger som forskarna använder sig av.

Den tyska kemikoncernen BASF satsar enligt uppgifter som Vetenskapsradion återgett runt 1,2 miljarder kronor per år för att utveckla och förändra växter. Målet för BASF är att utveckla en fiskraps till 2020 som de kan tjäna pengar på. Napier och hans kollegor säger själva att det inte har några ekonomiska intressen i samband med forskningen.

Fiskolja är en komponent i fiskfoder till exempel laxodling. Oljan som används i dag tas fram genom att stora mängder småfisk fångas och sedan tillverkas det fiskolja och fiskmjöl av dem. Fiskmjöl är också en ingrediens i fodret till den odlade fisken och kan inte ersättas av olja från växter. Det finns väl därför risk att det enda som de nya gmo-växterna kommer att innebära är sämre lönsamhet i industrifisket då priset på fiskolja kommer att sjunka. Fisken behöver ju fiskas upp ändå för fiskmjölets skull.

Ett problem är ju också att de som är kritisk till industrifisket också är de som är mot gmo-teknik och genförändrade växter. De kommer knappast att vilja se några sådan växter som detta handlar om och vill se ett stopp för industrifisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!