Themis Fiskeri – svenskägt men danskt

Det näst största av de många svenskägda fiskeriföretag som finns i Danmark. Dessutom hör moderföretaget hemma på samma ö som det största svenskägda fiskeriföretaget, Astrid Fiskeri, har sitt huvudkontor på, Rörö med endast 270 invånare.

Themis Fiskeri AB med det danska dotter- eller systerbolaget Themis Fiskeri A/S ägs av familjen Ryberg och har bara fiskerättigheter i Danmark och inga i Sverige. I styrelsen för bolaget sitter Anders Ryberg, hans son Björn Ryberg och fru Marielle Ryberg. I det danska bolaget också svärsonen Karl Urban Stanley Lorentsson som också är delägare.

Företaget äger för närvarande en pelagisk trålare, S 144 Themis på 735 bruttoton, en mindre båt, H 220 Ørnen på 4 bt samt del i två andra fiskebåtar, SØ 265 Thronder på 98 bt och SØ 31 Anette Heinrich på 60. Den andre delägaren i de två sistnämnda båtarna är Astrid Fiskeri. S 144 Themis som har Skagen som hemmahamn landar stora delar av fångsten i Thyborøn där det danska företaget också har sin adress.

Dessutom äger det svenska moderbolaget Themis Fiskeri AB en mindre dansk fiskebåt, RS 2 Lukas-Silas på 9 bt som används som kvotägarbåt.

Fiskerättigheter för pelagisk fisk (IOK), art och område, andel

Sill i Nordsjön, 0,8%
Sill i Skagerak/Kattegatt,  0,8%
Makrill, 2,0%
Brisling (skarpsill) Skagerak och Kattegatt, 2,6%
Brisling (skarpsill) i Nordsjön 6,6%
Tobis, 2,9%,
Sperling (vitlinglyra), 6,2%,
Brisling (skarpsill) i Östersjön, 20,5%
Sill västra Östersjön, 16,2%
Sill östra Östersjön, 16,2%

Ofta fiskar Themis större mängder än vad de har fiskerättigheter till. De lånar in och hyr in fiskerättigheter på både längre och kortare basis. Themis har också minimala rättigheter inom FKA-området.

Fiskerättigheter för demersal fisk (FKA), art och område, andel

Torsk Nordsjön, 0,1%
Torsk Kattegatt, 0,1%
Kolja (kuller) Nordsjön, 0,2%
Kummel (kulmule), 0,2%

S 144 Themis

S 144 Themis

I övrigt har Themis också mycket små andelar för annan demersal fisk. Det svenska bolaget Themis Fiskeri AB omsatte 13,9 miljoner SEK år 2014 med bokförda tillgångar på cirka 78 miljoner den siste december samma år. Företaget hade 10 anställda. Danska Themis Fiskeri A/S hade ett bruttoresultat på 22 miljoner DKK år 2013 och bokförda tillgångar på 217 miljoner DKK den siste december samma år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Themis Fiskeri – svenskägt men danskt”

Kommentarer är stängda.