Veckans båt – LL 377 Canopus

En liten trålare av plast från Smögen. Det är LL 377 Canopus som är byggd i Storbritannien 1984. Båten är 12 meter lång med ett bruttotonnage på 23 ton och en motor på 221 kW. Båten byggdes om till trålare år 2007 vid Smögenvarvet och har tidigare haft namnen Spicka och Hwenö.

Ägare av Canopus är KB Zelandi som ägs av Peter och Johan Olsson. Peter Olsson är ursprungligen från Åstol, har bott på Rörö och numera alltså bosatt i Smögen. Han är ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation (SFPO). Johan Olsson är hans son.

Canopus har efforttillstånd för demersalt fiske såväl som tillstånd för kräftfiske med rist. Förutom demersalt fiske är båten en av de små båtar som också ägnar sig åt snörpvadsfiske med ljus. Canopus är lysbåt åt vadbåten L 338 Ternö som också ägs av KB Zelandi. Ternö är en träbåt på 21 bruttoton som byggdes 1957 i Danmark. Båten har efforttillstånd och tillstånd för kräftfiske med rist.

Snörpvadsfisket med ljus bedrivs på natten och ljuset används för att locka dit skarpsillen så att vaden kan läggas ut runt sillen. Snörpvadsfiske på skarpsill är ett fiske med gamla anor i Bohuslän och de flesta av oss har nån gång ätit skarpsill från sådant fiske. Det är nämligen det som säljs som ansjovis från Sverige.

Utöver de två båtar som redan nämnts äger KB Zelandi också LL 635 Nolsö som har Väjern som hemmahamn. Nolsö som byggdes av trä år 1961 i Danmark är 14 meter lång, på 25 bruttoton och med en motor på 221 kW sam har tillstånd för kräftfiske med ristförsedd trål.

Såväl Canopus, Ternö och Nolsö ingår i MSC-certifieringen för kräfta.

L 377 Canopus

L 377 Canopus. Bild: Swengelsk.se

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!