Milstolpe för Rapp Marine – leverans till Themis och Rockall

Rapp Marine har för första gången fått en beställning av elektrisk däckutrustning till ett par pelagiska fiskebåtar. Beställningen är till två nybyggen på Karstensens Skibsværft i Skagen, Danmark, S 144 Themis och S 364 Rockall.

S 364 Rockall

S 364 Rockall

– Vi är mycket glada att vi nu har undertecknat inte en utan två nya order för leverans av kompletta elektriska däcksmaskineripaket för de två pelagiska trålarna Rockall och Themis, säger Morten Stenkjær, VP Sales Fisheries Rapp Marine i ett pressmeddelande. Dessa leveranser är en milstolpe för oss, tillägger han.

Avtalet mellan Rapp Marine och Karstensens Skibsværft för de två nybyggena undertecknades i mars. Båtarna byggs av Karstensens och Astrid Fiskeri A/S i Skagen med moderbolag på Rörö i Sverige (Astrid Fiske AB, familjen Johansson) är beställare av Rockall medan Themis beställts av Themis Fiskeri A/S i Thyborøn som ägs av familjen Ryberg på Rörö i Sverige.

Rapp Marine har skräddarsytt utrustningen för att uppfylla företagens behov och krav, säger Morten Stenkjær. Det innebär att Rockall kommer att få extremt kraftfulla vinschar i förhållande till fartygets storlek, inkluderat 3×80 ton trål vinschar och 4 tråltrummor, fortsätter han.

Themis utrustas också dubbeltrålfiske av Rapp Marine, men med något mindre kapacitet på vinscharna.

– Den pelagiska flottan har traditionellt varit en trogen användare av Rapp Marine hydrauliska maskiner på däck under årens lopp, maskiner som kontinuerligt har utvecklats i enlighet med tydliga krav och feedback från fiskeflottan. När vi utvecklade den elektriska utrustningen för fiskeflottan byggde vi tekniken på samma erfarenheter, filosofi och tillförlitlighet som har stått oss väl till pass under åren, säger Stenkjær.

S 144 Themis

S 144 Themis

– Det är oerhört glädjande att den pelagiska flottan nu erkänner de betydande tekniska och kommersiella fördelarna med att installera elektrisk utrustning på däck  för dubbeltrål på deras fartyg, säger en stolt Mr Stenkjær vidare.

Tidigare har företaget levererat elektrisk utrustning till demersala trålare så att när nu de två Rörö-företagen väljer elektrisk utrustning istället för hydraulisk är det ett genombrott för Rapp Marine i den pelagiska fiskeflottan.

Rapp Marine som tidigare hette Rapp Hydema har tillverkat vinschar, tråltrummor och annan däcksutrustning för fiskebåtar i mer än 100 år. Huvudkontoret ligger i Bodø i Norge och tillverkningen återfinns i Gruza i Serbien.

Karstensens i Skagen är ett ledande varv när det gäller nybyggen av pelagiska fiskbåtar. De konstruerar dem också själva. Även Karstensens har bedrivit verksamhet i mer än 100 år.

Familjen Ryberg som äger Themis har även de bedrivit fiskeriverksamhet i mer än 100 år och familjen Johansson som står bakom Astrid nästan lika länge.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!