Nya Rockall och Astrid-koncernen

Som jag skrivit tidigare har de två Rörö-ägda danska fiskeriföretagen Astrid Fiskeri A/S och Themis Fiskeri A/S beställt nya fiskebåtar vid Karstensens Værft A/S i Skagen.  De nybeställda båtarna ska ersätta de nuvarande E 532 Rockall och S 144 Themis. Den nya Themis och företaget Themis Fiskeri skrev jag om i den tidigare artikeln. Nu till den nya Rockall och företaget Astrid Fiskeri A/S.

Den nuvarande Rockall kom i Astrid-koncernens ägo 2010/2011. Då fanns det fler danska delägare i båten och företaget Astrid Fiskeri A/S men allteftersom har Astrid Fiske AB i Sverige och familjen Johansson köpt ut de danska delägarna så att det nu bara finns en kvar. Tidigare ägare av den nuvarande E 532 Rockall är Peter Marlene A/S, Brdr.Langer A/S och Iona E 187 A/S.

Ny-Rockall-Karstensens

Nya Rockall är en större båt än nya Themis, nästan 70 meter lång jämfört med 63 meter och Rockalls skrov ska vara ett likadant skrov som båtarna E 349 Cattleya och M 40 HØ Rogne har. Bruttotonnnaget blir cirka 2 000 ton:

Ny ”Rockall” vil få en længde overalt på 69,90 m, og lasteevnen vil blive 1970 m3. Indretning og arrangement er optimeret og skræddersyet til rederiets ønsker og krav, samt erfaring fra ”Astrid”. Skibet vil i øvrigt blive skrog-søster til værftets tidligere nybygninger 420 og 422.

Det nye fartøj vil blive særdeles veludrustet med kraftige wincher, kraner etc. Endvidere har rederiet valgt at tage skidtet fuldt ud, og udruste fartøjet for 2-trawls fiskeri. Der vil således blive monteret 3 trawl wincher og 4 nettromler.

Fremdrivningsanlægget er baseret på en økonomisk hovedmotor på 2999 kW. Propelleren på 4200 mm skal køre med blot 120 rpm ved fuld effekt / 60 Hz på akselgeneratoren. Dette anlæg vil sikre fartøjet optimalt bollard pull til trawlfiskeri og samtidig gode fri sejlads egenskaber.

Även Rockall ska liksom nya Themis vara utrustad för dubbeltrål (tvillingtrål).

Leveransen av nya Rockall är tänkt att ske i december 2017. Båten ska då inte ha sin hemmahamn i Esbjerg längre utan i Skagen som S 364 Rockall.

Astrid-koncernen som består av moderbolaget Astrid Fiske AB i Sverige med flera dotterbolag, däribland danska Astrid Fiskeri A/S samt det svenska systerföretaget Astrid Pelagic AB hör numera hemma på Rörö, men starten skedde på grannön Hyppeln år 1925 då familjen Johansson (Oskar Johansson) köpte sin första fiskebåt vilken hade namnet Myggan.

Den första båten med namnet Astrid köptes dock 1954. 1965 ersattes den med en båt med samma namn och med ett nummer, GG 64, som sen blev traditionellt på familjens Johansson båtar (liksom GG 764) som i sin tur bara två år senare ersattes med en nybyggd träbåt med samma namn och nummer. Det blev den sista Astrid med hemmahamn på Hyppeln. Därefter hade båtarna hemmahamn på Rörö med start från den 1981 byggda Astrid som var av plast. Det var den första nybyggda fiskebåt som köpts till Rörö sen 1952. Båten på Hyppeln bytte då namn till GG 764 Astrid Marie. 1985 fick den sistnämnda byta namn och nummer igen då familjen Johansson köpte en ny båt till Rörö, vilket blev den andra GG 764 Astrid Marie. Denna båt ersattes 1997 med nuvarande GG 764 Astrid och den ägs av Astrid Pelagic AB.

Familjen satsade på snörpvadsfiske med ljus och det betydde att de samtidigt också ägde lysbåtar. Den första var GG 469 Martina från 1984 och fram till 1987 och därefter med en annan lysbåt med samma nummer och namn. I hembygdsboken nämns också en annan lysbåt i början, GG 87 Ungskär (idag GG 87 Rockskär och ägd av Göte Johansson). Den andra Martin fortsatte som lysbåt även efter att den sålts till andra ägare 1992. Först hette den GG 469 Canopus och från år 2000 med namnet GG 77 Falken. Återköpt av familjen Johansson är 2008. Båten har fortfarande namnet GG 77 Falken och ägs av Astrid Pelagic AB.

Den första GG 64 Astrid på Rörö såldes 1988 och ersattes då av en båt som fick namnet GG 764 Astrid. Astrid Marie fick byta nummer till GG 64. Därefter köptes ett antal båtar av familjen Johansson som fick namnet GG 64 Astrid Marie men ägdes mycket kort tid. 1993 inköpte familjen Johansson en ny båt med namnet GG 64 Martina som senare kom att bli GG 144 Themis år 2000. Martina ersattes med en ny GG 64 Astrid Marie som dock såldes 2013 till familjen Axelsson i Fiskebäck och numera heter GG 158 Sunnanland.

2010 började Astridkoncernen köpa fiskebåtar i Danmark och ett dotterbolag startades där. De flesta båtar såldes snart igen, men E 532 Rockall ägs ännu. Det är den båten som nu ska ersättas av en ny. Även L 525 Thingholt ägdes en längre tid. Förutom Rockall äger Astrid Fiskeri A/S också den stora kombinerade trålaren och snörpvadsbåten S 264 Astrid.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på ”Nya Rockall och Astrid-koncernen”

Kommentarer är stängda.