Inget bottentrålsförbud säger fiskeministern

Den svenska regeringens ena parti, MIljöpartiet, driver frågan om ett totalt bottentrålsförbud. Samma åsikt har vänsterpartiet, regeringens stödparti. Socialdemokratiske fiskeministern Sven-Erik Bucht är däremot av en helt annan åsikt. Han var när han besökte Havs- och vattenforum förra veckan mycket klar på att bottentrålning inte kan förbjudas helt. Att ha begränsade områden där bottentrålning förbjuds tyckte han dock kunde vara en bra sak. Så som det fungerar idag alltså.

Med andra ord finns det idag inga möjligheter att de krav som många miljörörelser har på ett totalt bottentrålsförbud ska kunna få stöd i regeringen. I riksdagen finns det inte heller något stöd för ett bottentrålsförbud då oppositionspartierna inte på något sätt stöder det.

Samtidigt fortsätter Bucht med det vanliga mantrat om att småskalig fiske med passiva redskap måste gynnas. I delar av Sverige är sådant fiske idag praktiskt taget omöjligt. Det beror inte på att stora båtar fångar fisken så att de små inget får, utan det beror på att det finns stora mängder säl i dessa områden. Det enda alternativet för det småskaliga fisket i det läget är at byta till bottentrål. Att fiska med passiva redskap är inte möjligt om det inte finns säljakt. Det bästa sättet att gynna småskaligt fiske med passiva redskap är alltså att tillåta licensjakt på säl. Längre än skyddsjakt ville Bucht inte sträcka sig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!