FF Skagens foderfusk

2013 avslöjades att  FF Skagen hade blandat blandat restprodukter bestående av 4 900 ton biodiesel i 172 500 ton fiskolja som sedan såldes som fiskfoder för cirka 1,5 miljarder DKK till kunder i bl.a. Norge. Totalt såldes den uppblandade produkten till 21 länder. När det hela avslöjades och polisen gjorde razzia hos FF Skagen förnekade Broberg det mesta. Han erkände dock senare i förhör vad som skett men förnekar brott då han nekar till att ha haft kännedom om det hela. Han ansågs dock vara ansvarig av styrelsen i FF Skagen som sparkade honom:

Det er den nu tidligere direktør, Morten Broberg, der har stået bag den svindel, der har ført til, at FF Skagen nu er politianmeldt for både dokumentfalsk samt overtrædelse af EU-regler. Og derfor var bestyrelsen nødsaget til at fyre ham med øjeblikkelig virkning.

Det fortæller formanden for bestyrelsen, Jens Borup, i Nordjyske i dag, torsdag.

-Han har erkendt, hvad der er sket. Det er ham, der har givet ordre til det, der er foregået, han har styret anvendelsen, og hvordan produktet derefter er solgt, siger Jens Borup til Nordjyske.

Fusket ska ha pågått i tre år och FF Skagen ska enligt endel uppgifter ha tjänat 17 miljoner DKK på detta. Att det skulle röra sig om så mycket pengar har dock förnekats av bolagets styrelse som istället menar att det handlar om någonstans mellan 5 och 8 miljoner.

Jens Borup från FF Skagen påpekade också när saken blev känd att det inte var någon hälsofara med det inträffade utan att det handlade mer om förtroendet för FF Skagen bland deras kunder.

Ärendet togs upp till rättegång i år och Morten Broberg riskerar att dömas till flera års fängelse för grovt bedrägeri och miljonböter.

För FF Skagens del är dock ärendet avslutat. De har betalat 10 miljoner DKK i böter för det inträffade. Även återförsäljaren av fodret, OS Trading i Randers, krävs i den pågående rättegången på böter. I deras fall handlar det om 14,8 miljoner DKK som de kan få betala om de anses vara delansvariga för skandalen. Enligt åtalet ska blandningen av de olika oljorna ha skett hos just OS Trading:

Blandingen af de to produkter skulle være sket via selskabet OS Trading, og anklageren skal bevise, at det skete med Morten Brobergs vidende.

Afsløringen af, at biodiesel og fiskeolie blev blandet sammen, skete i 2013, hvor Morten Broberg blev fyret og tiltalt for bedrageri.

En opsigtsvækkende detalje i sagen er ifølge Børsen, at Morten Broberg løj over for politiet, da det ransagede FF Skagens kontorer og bygninger.

Enligt Brobergs försvarsadvokat Jens Saabo ska han själv inte ha tjänat något på fusket. Det verkar också sannolikt att så är fallet.

När Morten broberg fick sparken från FF Skagen fick han behålla lönen i ett år och andra förmåner som firmabil till ett sammanlagt värde ava 1-2 miljoner DKK. Det menar han nu var ett sätt för ledningen i FF Skagen att betala för att han skulle hålla tyst om deras roll i foderfusket. Men Jens Stadum från styrelsen i FF Skagen Fond, huvudägare i FF Skagen, menar att det handlade om att behandla Broberg och hans familj på ett anständigt sätt:

– Der var ingen tvivl om, at der var bortvisningsgrund – det var helt oplagt, men bestyrelsen ønskede at behandle Morten ordentligt, selv om det, han havde gjort, var utilgiveligt, siger Jens Stadum.

Morten Broberg blev direktör i FF Skagen år 2003. Han efterträdde sin far, Werner Broberg, som arbetat 40 år på FF Skagen. Werner Broberg har också varit styrelsemedlem och styrelseordförande i Skagen Havn. 2014 lämnade Werner Broberg och Jens Stadum styrelsen i Skagen Havn. Om det har något samband med skandalen på FF Skagen vet jag inte, men tidpunkten tyder ju på att det kan finnas ett visst samband. De var de enda i styrelsen för Skagen Havn som hade koppling till FF Skagen. Jens Stadum (Jens Kofoed Stadum) sitter än idag i styrelsen för FF Skagen Fond.

Läs också: FF Skagens ägar- och maktförhållanden

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!