En gäng politiker sa nästan ingenting

Igår var jag på en debatt med politiker om maritima näringar. I Lysekil på Västerhavsveckan. Precis innan jag kom till politikerdebatten hade jag varit i fiskhamnen och pratat med några fiskare.

I panelen diskuterades inte fiske alls, utan främst diskuterades nya maritima näringar som odlingar av alger, tång, musslor osv och de problem som dessa har med olika myndigheter. Inte så konstigt då det var vad hela konferensdagen som föregick politikerdebatten handlade om. Politikerna höll med om problemen med myndigheterna. De sa samtidigt att de lika lite som de enskilda företagarna (”entreprenörerna”) kunde påverka myndigheternas hantering av olika ärenden. De höll alla med om att det inte var bra och att kompetensen hos myndigheter som hanterar marin näringar var mycket ojämn och ibland mycket dålig.

En del, de flesta faktiskt, ville öka politikernas makt över myndigheterna. Roland Utbult från Kristdemokraterna deklarerade dock att han var emot just den biten. Jan-Olof Larsson från socialdemokraterna var den som starkast talade för ökad politikermakt över myndigheter. Även om fiske inte debatterades så hade den principiella diskussionen bäring även på fiskeriområdet. För yrkesfiskets klagomål på den ibland ofattbart tröga Havs- och vattenmyndigheten är ju rätt omfattande.

Ett exempel är den otroliga långsamheten och trögheten för att få fram ett nytt förvaltningssystem inom räkfisket. Något som räkfiskarna i Lysekils fiskhamn luftade med mig precis innan mötet. Myndigheters dåliga förtroende för yrkesfiskare och andra som lett till en otrolig detaljreglering av allt mellan himmel och jord var också något som yrkesfiskarna i hamnen kritiserade. Efter vad jag hörde i politikersamtal och från företagare i publiken som sysslar med nya odlingar av olika slag verkade detta gälla även andra saker inom de marina näringarna. Detaljreglering och tröghet som ställer till problem för företagare i de olika branscherna.

Politikerna i panelen var artiga, undvek brännande frågor där alla vet att olika åsikter finns. Det hela blev därmed ganska intetsägande med en rad trevliga politiker från alla närvarande partier. Inget hettade till. Alla tyckte nästan samma.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!