ICES höjer rådet för makrillkvoten med 16%

Internationella Havsforskningsrådet (ICES) har föreslagit höjda makrillkvoter för innevarande år för Nordatlantens makrillbestånd. Detta beroende på att de hittat ett fel i beräkningsgrunderna för nuvarande råd.

Makrill

Makrill. Bild: Hans Hillewaert. Licens: CC-by-SA

I ett uppdaterat råd som presenterades den 20 september skriver ICES att den maximala fångsten bör vara 773 842 ton för 2016 vilket ska jämföras med det ursprungliga rådet som presenterades för ett år sen på 667 285 ton. Det rådet var en minskning på 26% från 2015 års råd på 906 000 ton.

ICES råd för makrill har dock liten betydelse. På grund av att Färöarna, Island och Grönland de flesta år bestämmer en egne kvot utan att förhandla med andra länder och utan hänsyn till ICES råd är beslutad kvot alltid mycket större än ICES råd. För 2016 bestämde Norge, Färöarna (som för ovanlighetens skulle var med på ett gemensamt beslut) och EU en TAC på 895 900 ton. Till det ska sedan läggas Island och Grönlands kvot. Makrill överfiskas alltså, främst på grund av oansvarighet från Görnland, Island och Färöarna.

ICES råd om makrillkvoten för 2017 ska presenteras den 30 september.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!