Rimligt beslut om fiskefria zoner i Bratten

Nyligen beslutades om fiskefria områden i det marina skyddsområdet Bratten. Cirka 27% av områdets yta blir skyddat och det inkluderar nästan alla områden med skyddsvärd växtlighet och alla djuphavsraviner.

Fiskefria zoner samt skyddsvärda arter och miljöer

Fiskefria zoner samt skyddsvärda arter och miljöer

De yrkesfiskare som främst fiskar på Bratten är danska och svenska. Norska båtar fiskar där bara i mindre utsträckning. Beslutet betyder mer för svenska räkfiskare än för danska då svenskarna normalt fiskar betydligt närmare ravinerna än danskarna och i ett av de områden där fiske blir totalförbjudet fiskar svenskarna flitigt, men danskarna nästan inte alls.

Danska trålare åren 2010-2012

Danska trålare åren 2010-2012

svenska_tra%cc%8aldrag

Svenska trålare åren 2010-2012

Närvaro av trålare på bilderna måste inte betyda att de aktivt fiskar där de syns enligt VMS och AIS.

Som helhet beslutet om de skyddade områdena på Bratten rimligt. Balansen mellan de områden där fiske är tillåtet och de områden som skyddas är rimlig. Dessutom är det helat klart att de skyddsvärda miljöerna och områden med ovanliga sällsynta växter i stort sett helt skyddas för trålfiske.

Beslutet om Bratten har kritiserats av miljörörelser för att vara otillräckligt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!