Svenskarna i Västsahara 2016 – Peter Kjellberg

Peter Kjellberg äger företaget Swemar AB. Företaget är managementbolag för minst en, kanske för så många som 3 fiskebåtar med verksamhet i Västsahara. Han är son till Stig Kjellberg och brorson till Lennart och Hans-Åke Kjellberg.

Den båt som Swemar AB helt säkert har managementansvar för är Meya. Meya finns inte med bland de båtar som går att följa Global Fishing Watch, varför är lite oklart. Båten återfinns just nu i Dakhla i Västsahara. Ägare av Meya är Societe Pelagic Pionniere som ingår i Sanam Holding-koncernens dotterbolag Sanam Agro tillsammans med blanda annat fiskberedningsföretaget Unimer. De båtar som eventuellt sköts av Swemar AB är Mist och Polar. Att Swemar skulle äga de två sistnämnda båtarna som det står på internationella webbsajter finner jag osannolikt. De är troligen också ägda av marockanska företag. Även Polar och Mist är för närvarande i Dakhlas hamn.

Alla fiskebåtar som har koppling till Swemar är hemmahörande i Marocko och med all sannolikhet ägs de av marockanska företage. Fisket de bedriver är enligt marockansk lag helt lagligt, däremot är det knappast accepterat av det internationella samfundet då Västsahara är ockuperat av Marocko. Att ha verksamhet i Västsahara är minst sagt tveksamt ur politisk synpunkt.

polar-2016-10-01-kl-18-01-57

Ljusare blått är Polars rörelser 2015-16. Ljusa områden är områden där det fiskas intensivt.

mist-2016-10-01-kl-18-00-10

Ljusare blått är Mists rörelser 2015-16. Ljusa områden är områden där det fiskas intensivt.

Peter Kjellberg är sannolikt också ägare av eller delägare i Rakotex Sarl, ett företag som servar fiskeriföretag i Dakhlas hamn. Kanske är också släktingar som Lennart Kjellberg också delägare. Uppgifterna om Rakotex är mycket osäkra och obekräftade, men sant är att båten Zander (ägdes tidigare av Zandic, dvs Lennart och Hans-Åke Kjellberg) finns på bild på Rakotex hemsida. Även Peter Kjellberg finns på bild på företagets hemsida.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!