HG 306 Tobis i Hirtshals

HG 306 Tobis är Danmarks största demersala trålare (fiskar bottenlevande fisk) med sina 574 bruttoton och längd på 40 meter. Båten byggdes 2009 på Karstensens Skibsværft A/S i Skagen. Ägare av båten är Kjærsgaard Hirtshals A/S som ägs av bröderna John Christian Kjærsgaard och Niels Erik Kjærsgaard. I styrelsen för bolaget sitter också Jørgen Kjærsgård. Den här typen av ganska stora demersala trålare är ovanliga i Sverige och Danmark där de flesta båtar som fiskar efter bottenlevande fisk är betydligt mindre.

När båten inköptes ersatte den 4 båtar, en äldre Tobis som såldes till HG 139 Nicoline A/S och idag heter HG 410 Signet, en båt med namnet Antares I (senare Signet och inte registrerad som fiskebåt), en som hette HG 307 Galeota och HG 126 Niklas som såldes till Bent Martin Didriksen. Den sistnämnda båten är idag svenska VG 59 Lipton. Galeota såldes till Norge år 2007, Antares I till Lars och Jesper Nielsen och ägs idag av Tonny Christian Espersen som också äger HG 410 Signet. Alla båtarna ägdes av Kjærsgaard Hirtshals A/S innan försäljningen.

HG 306 Tobis har snabbfrysninganläggning och fileteringsmaskin ombord samt har blivit känd för att den har kameror på däck för att övervaka så inga olagliga utkast sker. Huvudsakliga målarter för fisket är sej och kolja (kuller). Företaget har inte tillräckligt med fiskerättigheter för en så stor båt även om de hör till de som har störst rättigheter för sej. Visserligen går företaget med vinst men lönsamheten är inte lysande och skuldsättningen hög.

Förutom HG 306 Tobis äger Kjærsgaard Hirtshals A/S också HG 169 Argos och HG 304 Trio, två småbåtar. HG 306 Tobis uppges vara till salu. Marknaden för den här typen av båtar i denna storlek är liten i Skandinavien, för Norge är båten för liten och för Sverige är den för stor.  Det finns bara några stycken liknande fiskebåtar i området, det är HM 555 Kingfisher (dock mer traditionellt byggd, 467 bt) och svenskägda men tyskflaggade NC 315 Victoria (499 bt, också byggd av Karstensens) och nybyggda HM 228 Pondus som dock är på bara 338 bruttoton.

hirtshals1_nov_2016 - 1hirtshals1_nov_2016 - 7hirtshals1_nov_2016 - 15hirtshals1_nov_2016 - 14hirtshals1_nov_2016 - 20hirtshals1_nov_2016 - 17hirtshals1_nov_2016 - 19

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!