Effortsystemet borttaget – enklare för yrkesfiskare

Effortsystemet för Västerhavet har upphört att gälla från och med den 1 januari 2017. Systemet har använts sen 2009 men nu försvinner en lång rad regler som gjort det krångligt för yrkesfiskare.

Alla regler som har med effortsystemet att göra är upphävda från och med den 1 januari 2017. Det gäller tillståndsbestämmelser om tilldelning och omfördelning av kilowattdagar. De nationella kilowattdagarna för fiske efter havskräfta med bottentrål försedd med artsorterande rist är också upphävda.

De anmälnings- och rapporteringskrav som följer av effortsystemet har också upphävts vilket betyder att yrkesfiskare inte längre behöver lämna effortrapporter vid avresa från hamn, områdesbyte och ankomst till hamn. Yrkesfiskare behöver inte heller lämna en anmälan om redskap, anmäla genomsegling (transit) eller annan verksamhet än fiske.

Förbudet att fiska i mer än ett område under samma fiskeresa med torskfångade redskap är också upphävt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!