Pacific Andes – stort fiskeriföretag i kris

Pacific Andes grundades 1986 av Ng Swee Hong och han söner som ett litet fiskhandelsföretag i Hong Kong. efter en tid började de också ge shipping- och transportservice till fiskeriföretag i Kina och andra länder i Ostasien. 1994 börsnoterades företaget under namnet Pacific Andes International Holdings Limited (PAIH) och två år senare knoppades handelsföretaget Pacific Andes Resources Development Limited (PARD) av och börsnoterades på Singapore-börsen.

2004 köpte Pacific Andes en kontrollerande aktiepost i China Fishery Group och två år senare börsnoterades företaget i Singapore. Genom China Fishery kom företaget att bli ett av världen största fiskeriföretag. 2013 köptes det peruanska fiskeriföretaget Copeinca av China Fishery Groups dotterbolag i Peru.

2011 köpte Pacific Andes in sig i Europas fiskindustri och 2013 köptes aktiemajoriteten de tyska företagen TST The Seafood Traders och Pickenpack från Japanska Nissui. Nissui hade inte lyckats få företaget att göra vinst och Pacific Andes lyckades inte bättre. Pickenpack har gått i konkurs och TST såldes 2014 till Trident Seafoods tillsammans med Pickenpacks försäljningsbolag.

China Fishery Group i Peru (CFG Investment) äger också det peruanska företaget Copeinca. Copeinca var tidigare ett börsnoterat företag i Norge, dock med peruanska ägare. Tillsammans står China Fishery och Copeinca för 22,5% av produktionen av fiskmjöl och fiskolja i Peru vilket enligt vissa uppgifter motsvarar 300 000 ton fiskmjöl och 50 000 ton fiskolja. De är också innehavare av fiskerättigheter till 16,9% av anchovetakvoterna i norr och 14,77% i söder. Sammanlagt har de 54 fiskebåtar på mellan 197 och 807 bruttoton samt 5 fiskmjölsfabriker.

Copeinca uppger på hemsidan att de har 28 fiskebåtar. Företaget verkar i stor utsträckning via olika dotterbolag som exempelvis Copeinca Internacional SLU, Pesquera San Ambrosio SAC, Pesquera San Vicente SAC, Rab Overseas Corp, Servicios Pesqueros Chimbote SA och Corporacion Pesquera Inca SAC.

China Fishery Group äger också Sustainable Fishing Resources (SFR) i Peru. Ett företag som fiskar pelagisk fisk som makrill, taggmakrill och peruansk sardin på internationellt vatten i Stilla Havet, sardiner och sardinella i Atlanten med mera. Företaget äger flera stora fiskebåtar,  Enterprise (1 742 ton), Liafjord (1 584 ton), Pacific Champion (1 630), Pacific Hunter (2 172 ton) och Pacific Voyager (2 205 ton). Dessutom äger  SFR indirekt också fiskfabriksfartyget Damanzaihao (eller Lafayette) via ett företag i Ryssland.

Organisationsstruktur Pacific Andes 2014 (enligt årsredovisningen)

Pacific_Andes_Structure

NS Hong Investment är ett företag som hör hemma i skatteparadiset British Virgin Islands.

Förutom i Peru har China Fishery också fiskeriverksamhet i Namibia och Samoa. Dotterbolaget i Namibia heter Brandberg Namibian Investment Company (Pty) Ltd. Brandberg äger 49% i Atlantic Pacific Fishing Co Ltd medan de tre bolagen Hefdy Group of Companies (Pty) Ltd, Joka Two Fishing (Pty) Ltd och Namibia Seaweed Processing (Pty) Ltd äger 51% tillsmmans. De tre sistnämnda fiskeriföretagen är också innehavare av fiskerättigheter till taggmakrill, äger en större fiskebåt, Leader och hyr in en annan, Sheriff. Företaget har anklagats för dåliga arbetsförhållanden ombord på Leader. Hefdy är i sin tur ett samarbetsprojekt mellan 5 bolag som blivit osams på grund av uppgörelsen med China Fishery Group:

The Hefdy Group of Companies existence is in a balance after one of its shareholders, Human Capital Fishing Company withdrew its shares from the joint venture, claiming a lack of consultation in shares sold, while questioning the legality of the companys existence.

Human Capital Fishing Company (HCFC) has extricated itself from Hefdy Group on December 15, 2012, citing various reasons for their immediate withdrawal.

The fall-out comes after Hefdy Group signed an agreement on February 2 last year with China Fisheries Group Limited (also known as Pacific Andes Group) without the consent of Human Capital.
The Chinese paid N$24 million to Hefdy Group for catching its horse mackerel quota of 10 000 metric tonnes.

Hefdy Group consists of five individual companies that were allocated fishing rights in 2011 and these are Human Capital Fishing, Egongelo Fishing Company, Fibresha Investment, Dorado Fishing Enterprises and Young Rangers Fishing.

Dotterbolaget i Samoa heter China Fisheries International.

2015 hävdade South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (SPRFMO) att fabriksfartyget Damanzaihao (Lafayette) varit inblandat i olagligt fiske. Något Pacific Andes har förnekat men Damanzaihao och en båt som tidigare tillhört SFR finns fortfarande på listan över IUU-fartyg i Stilla Havet. Den sistnämnda båten heter idag Tavrida (tidigare Aurora, 707 bt) och ägs av Interkronos LLC i Kaliningrad. Fabriksfartyget ligger därför still i Peru och används inte mer än möjligen som landbaserad fabrik. Även flera av de andra båtarna som SFR äger ligger still i hamn sen 2015. Så i praktiken upphörde all fiskeriverksamhet i företaget.

Det är också så att Pacific Andes hamnat i ekonomiska problem och genomgår en rekonstruktion. Den har lett till skarpa motsättningar mellan den tidigare ägarfamiljen Ng som vill behålla kontrollen och en del av bankerna som är fordringsägare. Meningen är att koncernen ska sälja sin peruanska fiskeriverksamhet, men det har förhindrats av att företagets US-amerikanska dotterbolag förklarats i konkurs och därför inte får sälja tillgångar förrän det hela är utrett.

Bland anbudsgivarna fanns innan konkursförklaringen Parlevliet & van der Plas, också ett av världens största fiskeriföretag, och Carlyle Group (ägare av 6,2% av China Fishery Group efter en riktad aktiemission i början av 2015 som minskade deras ägarandel). En tredje budgivare ska vara det kinesiska investmentbolaget Fosun som tidigare varit intresserade av att köpa ett annat peruanskt fiskeriföretag, Pesquera Diamante. Fosun är sedan tidigare stor delägare (14% av aktier och röster) i ett annat kinesiskt fiskeriföretag, CNFC Overseas Fishery. Något köp av Diamnate genomfördes aldrig. Den fjärde budgivaren ska vara det US-amerikansk riskkapitalbolaget Tinicum via sitt bolag Pontus Aqua.

I styrelsen för PAIH sitter Ng Puay Yee (Jessie), Ng Joo Kwee, Ng Joo Puay (Frank), Teh Hong Eng, Lew V Robert, Nguyen Van Tu (Peter) och Tao Kwok Lau (Clement). Av de tre syskonen är Ng Puay Yee också styrelsemedlem i NS Hong Investment, Ng Joo Kwee i NS Hong Investment, PARD samt CFG och Ng Joo Puay i NS Hong Investment och PARD. Deras mor Teh Hong Eng är också styrelsemedlem i NS Hong Investment och PARD.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Pacific Andes – stort fiskeriföretag i kris”

Kommentarer är stängda.