Intressant om Vänerfiskare

I Gp och ttela har en intressant artikel om några yrkesfiskar i Vänern publicerats. Det handlar om familjen Gustafsson på Vänersnäs med sex yrkesfiskare. Vänersnäs är en halvö som sticker ut i Vänerna öster om Halleberg i Vänersborgs kommun. Vänerviken Dättern ligger sydöst därom. Samtliga yrkesfiskare som finns på Vänersnäs tillhör familjen Gustafsson:

I dag är även hans tre söner, Alexander, Jimmy och Fredrik yrkesfiskare. När vi besöker hamnen blåser det en hel del.
– Det är grunt här och därför har vi små båtar. När det blåser för mycket får vi ägna oss åt att göra i ordning redskapen, säger Konny.

Två av hans söner håller på att rensa bottengarn som inte använts sedan i fjol.
– Det var inte självklart att vi också skulle bli fiskare, men det är ganska fritt och man sköter sig själv, säger Jimmy Gustafsson som varit yrkesfiskare sedan 2005.

De sex yrkesfiskarna på Vänernäs heter alla Gustafsson i efternamn och är släkt. En del fiske är de ensamma i båten, andra gånger är de två och två och när det fiskas löja brukar tre av dem fiska tillsammans. Var och en har sitt eget företag.
– När vi fiskar kräftor är vi oftast ensamma i båten. Då kan man börja fem på morgonen och vara ledig på eftermiddagen, säger Alexander.

De fiskar insjökräftor (jag antar att det rör sig om signalkräftor), siklöja, abborre, ål och annan fisk som finns i Vänern. Det mesta går tydligen på export till Frankrike via nån grossist. Förutom Konny Gustafsson tre söner finns det ytterligare en unga fiskare på Vänersnäs. Ingen av dem verkar dock vara med i Vänerlöjrom så sannolikt är siklöja inte det viktigaste fisket för dem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ps. Nog är det också lite märkligt att de webbansvariga på Gp.se tror att Vänern ligger i Bohuslän.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Intressant om Vänerfiskare”

Kommentarer är stängda.