Kustbevakningen flyttar fartyg från Göteborg till Uddevalla?

Idag ligger ett av kustbevakningens fartyg, KBV 001 Poseidon, i Frihamnen i Göteborg. De måste vad det lider flytta fartyget därifrån. Precis som fiskebåtarna som också brukar ligga där emellanåt måste flytta så måste KBV 001 Poseidon göra det. Fiskebåtarna kommer att flytta till Skagen, Donsö eller Öckerö. KBV 001 Poseidon kanske kommer att flytta till Uddevalla.

Där finns tillräckligt med kajplats, men däremot ligger ju Uddevalla helt vansinnigt till. Långt ifrån havet och värdelöst för en båt som egentligen ska kontrollera Sveriges gränser, sköta miljöövervakning, säkerhet till sjöss, och dessutom kontrollera att fisket går rätt till. Att flytta till Uddevalla är helt enkelt ineffektivt om fartyget ska kunna användas.

Men det är i verkligheten kanske inget problem. Det används nästan aldrig utan ligger mest still i Frihamnen. Det gör kanske inget om det istället ligger still i Uddevalla. Fiskerikontrollen är totalt undermålig (205 kontroller på ett år är inte ens en kontroll per dag och det är i hela Sverige och dessutom berör en del av kontrollerna fritidsfiske) och så mycket som KBV 001 Poseidon ligger still i Göteborg så måste det övriga arbetet också vara det.

Det hela är naturligtvis en helt idiotisk lösning även om den är tillfällig. Det är inte meningen att fartyget ska ligga still. Det enda rimliga är att bygga en ny kaj/hamn någonstans i Göteborg som kan rymma såväl KBV 001 Poseidon och fiskebåtarna från Frihamn. Så här långt har Göteborgs kommun dock varit totalt ointresserade av att lösa fiskebåtarnas bekymmer och är sannolikt lika ointresserade av att lösa Kustbevakningens problem.

Vi kan också konstatera att journalisten som skrivit om det hela i Bohusläningen har dålig koll. Han tror att Kustbevakningen faktisk använder sitt stor fartyg de flesta dagar. Vilket ju är helt felaktigt och en direkt motsägelse av verkligheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!