Odling av alger kan bli miljardindustri

Odling av sjöpungar, alger och sockertång är framtiden och det kan rentav utvecklas till en miljardindustri menar ett antal odlare i senaste numret av Havs- och Vattenmyndighetens tidning Hav & Vatten. En av dem är Fredrik Gröndahl som är projektansvarig på Seafarm, en algodling på Västkusten.

Seafarm är ett forskningsprojekt som drivs av Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och Göteborgs universitet med marinbiologer, kemister, livsmedelsvetare, ingenjörer och ekonomer som arbetar tillsammans.

– Det här kommer att bli en industri att räkna med i Sverige, det är vi väldigt säkra på. Alger kan användas till allt och det finns ett jättestort intresse för dem, säger Fredrik Gröndahl bland annat.

Forskningsgruppen för Seafarm har också hittat nya, lämpliga områden längs västkusten där algodlingar inte krockar med transportleder, turism och naturvård.

– Vi har försökt lägga odlingarna utomskärs för att inte störa badgäster och andra. Om vi använder alla de områden som blir kvar skulle det kunna bli en miljardindustri, säger Fredrik Gröndahl till tidningen.

Märkligt nog verkar de inte bry sig om huruvida det krockar med det småskaliga yrkesfisket med burar och garn.

Vattenbruk, att odla vattenlevande organismer som fisk, kräftdjur och musslor, är egentligen inget nytt. Redan på medeltiden odlade svenska munkar karp, på 1800-talet började regnbåge födas upp och på 1970-talet kom musselodlingarna. Regeringen har också öronmärkt 14 miljoner för nya vattenbrukssatsningar i sin livsmedelsstrategi som gäller fram till 2019.

Även Fredrik Norén och hans kollegor på Biogas Marin utanför Tjörn som bytte från mussel- till sjöpungsodling finns med i senaste numret av Hav & Vatten. Idag går skörden främst till biogas och fiskfoder men snart kan sjöpung vara hett på menyerna.

– Det är en sådan oerhörd potential i den här lilla påsen: 60 procent bra marina proteiner och sju procent fett, varav hälften är omega 3, det vill säga mer än i fisk. Jag älskar ostron, och det här smakar väldigt likt. Hemma brukar jag woka dem, säger Fredrik Norén till Hav & Vatten.

I tidningen finns också en artikel om bibliotekarierna Linnea och Jonas Sjögren som tröttnade på att sitta vid inomhus vid datorer och i stället satsade på ett tångföretag, Catxalot i Havstenssund i Bohuslän.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!