Veckans båt – UA 3 Lizona

UA är beteckningen för Uddevalla. Det finns extremt få båtar som har Uddevallaregistrering då området inte gränsar till öppna havet utan istället mest omfattar vatten där det råder fiskeförbud av olika slag och grad. Faktiskt finns det bara två fiskebåtar som hör hemma i UA-området. UA 27 och UA 3 Lizona. Den enda av dem som redovisade fångst år 2016 var UA 3 Lizona med cirka 3 ton kräfta och lite över 100 kg torsk.

UA 3 Lizona är en cirka 10 meter lång båt av plast som byggdes i Danmark 1997. Bruttonnaget är 8 ton. Hemmahamn är Oxevik, längst västerut på Bokenäset i Uddevalla kommun och känt för att den sista så kallade guanofabriken fanns där. En fiskmjöls- och fiskoljefabrik som tillverkade gödsel av fiskmjöl.

Båten ägs av Lizona Fisk HB som i sin tur ägs av Robert Sterner och Johan Olof Sterner. Robert Sterner verkar dock bo i Dragsmark och Johan Olof Sterner i Kärr, Bokenäs. Båten köptes 2007 och ersatte då en mindre båt som var 8 meter lång som idag är GG 42 Vindö

Bilder på båten är inte lätta att hitta. Men den finns vid kaj i mitten på nedanstående bild som går att förstora så att båten går att se. Dessutom finns det en bild på Fiskerforum. Eftersom det inte ser ut att vara samma båt på bilderna så är det lite oklart vilken bild som föreställer den nuvarande UA 3 Lizona. Men troligen föreställer bilden från Oxevik den äldre Lizona och bilden från Fiskerforum den nuvarande. I vilket fall som helst är UA 3 Lizona ingen backebåt som det står på Fiskerforum utan fisket bedrivs med bur.

UA 3 Lizona

Oxevik

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!