Veckans båt – LA 71 Tacitus

LA 71 Tacitus är en fiskebåt på 26 bruttoton och med en längd på nästan 12 meter samt en motor på 221 kW. Byggd 2006 i plast på Bredgaard Bådværft i Sakskøbing, Danmark. Hemmahamn för båten är Borstahusen.

Ägare av båten är Patrick Carlsson som sen 2014 också driver en restaurang i Borstahusen tillsammans med sin sambo Annelie Carnilèn. Restaurangen heter Hamnens Hörna (bolaget heter Hamnens Hörna HB) och är specialiserad på fiskrätter med färsk fisk från Patrick Carlssons fiske med LA 71 Tacitus och från Tommy Perssons båt LA 4 Marianne. Tidigare drev Patrick Karlsson och Tommy Persson fiskbutik på samma plats under firmanamnet Borstahusfisk. Den firman startade han 1994 och den ligger än idag vägg i vägg med restaurangen. Patrick Karlsson, Mats Nilsson och Tommy Persson driver också Borstahusens Fiskrökeri HB.

Borstahusen ligger idag i nordvästra delen av staden Landskrona. Borstahusen som sådant är dock ett fiskeläge från 1700-talet som länge låg avskilt från staden Landskrona. Namnet kommer sig av de första som bosatte sig på platsen, Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste.

Med LA 71 Tacitus bedriver Patrick Karlsson, Mats Nilsson och Tommy Persson garnfiske i Öresund under framförallt vinterhalvåret. 2016 landade båten bland annat 79 ton torsk och 2 ton rödspätta men de fiskar också skrubba, piggvar och kvabbso (stenbit, sjurygg). 2010 fångade de också en ovanlig svartfisk. Med LA 4 Marianne som är nästan lika lång som LA 71 Tacitus bedriver de två fiske under sommaren. Fisket bedrivs i bolaget Tacitus AB som 2016 hade en vinstmarginal på 38% och en omsättning på 2,6 miljoner SEK.

2009 gjorde Patrick Carlsson och hans kollegor sig kända för att också ta i land allt skräp de fick i sina garn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,