Berlingske Business radar upp fel om kvotkungar

Berlingske Business listar de största kvotkungarna och försöker beskriva deras företag. Det mesta blir dock fel. Vilket är märkligt. Vi pratar ju ändå om en stor och ansedd affärstidning. Det borde faktiskt kunna göra ett bättre jobb och deras journalister borde kunna läsa innantill på olika hemsidor.

HG 364 Ruth

HG 364 Ruth. Bild: Jimmy Romanowski

HG 264 Ruth som ägs av Rederiet Ruth A/S är idag Danmark längsta fiskebåt, 88 meter lång. Innan den var klar sålde dock Henning Kjeldsen den tidigare S 349 Gitte Henning som var 86 meter lång och köpte en ny mindre båt. Detta har Berlingske Business helt missat och deras inledande historia är därmed bara dumheter. Men om nåt år får Henning Kjeldsen en ny båt, 90 meter lång. Den tidigare S 349 Gitte Henning är idag isländska Beitir.

Henning Kjeldsen är störst, Så långt är det helt riktigt. Men han äger inte bara Gitte Henning A/S utan också August A/S. Siffrorna de räknat ut för hans andel av fiskerättigheterna är i så alla fel för den måste inkludera också sådant som August A/S äger. De är också oklart om företag som ägs av hans fru, vilket är ett par stycken, och deras fiskerättigheter är medräknade eller inte.

Astrid Fiskeri A/S ägs mycket riktigt till 98% av Astrid Fiske AB. Astrid Fiske AB är dock inget holdingbolag utan ett aktivt fiskeriföretag som hyr ut personal till Astrid Fiskeri A/S och bedriver demersalt fiske i Sverige. Dessutom är det moderbolag för flera fiskberedningsföretag i Sverige. De äger två fiskebåtar i Danmark, S 264 Astrid och E 532 Rockall. Inte fyra som Berlingske Business påstår. Svenskflaggade GG 764 Astrid ägs av svenska företaget Astrid Pelagic AB och S 364 Rockall är under konstruktion. När den båten är färdig för att användas så säljs E 532 Rockall.

GTM Holding som ägs av Gullak Madsen äger helt riktigt 50% av Rederiet Ruth A/S. Men GTM Holding A/S kontrollerar enligt årsberättelsen 75% av rösterna i Rederiet Ruth A/S vilket innebär att fiskeriföretaget kontrolleras av Gullak Madsen och ingen annan. Gullak Madsen är färing.

När det gäller P/R HG 333 Isafold så får de ägandet helt fel. Karsten Mølgaard, svärson till Niels Jensen äger 33%, Lise Bjørn Jørgensen, dotter till Niels Jensen äger 33% och Niels Jensen äger 30%. Sammanlagt 96%. Kristian Larsen äger 4%. Berlingske Business påstår att fyra kvotgrevar äger partrederiet. De har bara lyckats pricka in en av ägarna rätt, en delvis rätt, Jensen, och hittat på två delägare, Nielsen och Frode Larsen. De har helt missat de största delägarna i företaget.

På 5:e plats har Berlingske Business Asbjørn ApS som ägs av bröderna Fridi Petur Magnusen och Roi Magnusen. Bröderna härstammar från Färöarna.

Att de här nämnda 5 företagen är bland de största innehavarna av fiskerättigheter råder det sannolikt inget tvivel om. Men Isafold hör inet till de 5 största. De ska ersättas av Tindskard. Efter dem kommer Flemming Pedersen med Cattleya A/S, familjen Ryberg med Themis Fiskeri A/S och Hametner Larsen. Totalt är det 16 företag/yrkesfiskare/familjer som burkar räknas till de så kallade kvotkungarna.

Procentsatserna som finns i Berlingske Business och som Greenpeace tydligen räknat fram är omöjlig att kontrollera och måste nog betraktas som felaktiga. Det är faktiskt ett uselt jobb som Berlingske Business och deras journalister Bent Højgaard Sørensen och Birgitte Erhardtsen gjort. Om de gör ett lika dåligt arbete kring andra företag är det uppenbart att Berlingske Business är en tidning det inte går att lita på.

För den som vill veta hur mycket de olika familjerna och företagen kontrollerar för enskild arter så finns detta läsa i några inlägg som jag skrivit i år:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Berlingske Business radar upp fel om kvotkungar”

Kommentarer är stängda.