Intressant bok om Ö-varvet

Ö-varvet 100 år.Med anledning av att Ö-varvet på Öckerö förra året fyllde 100 år så har det getts ut en bok om varvet, varvets ägare och varvets historia, Ö-varvet 100 år 1916-2016. Varvet drivs idag av den fjärde generationen i familjen Backman och flera ur den femte generationen arbetar i familjeföretaget som idag är det nästa största varvsföretaget i Sverige. För den som är intresserad av varvshistoria och båtar är boken intressant och rolig läsning.

Två av skribenterna är de kunniga Krister Bång och Lennart Bornmalm, båda två i tidningen Länspumpens redaktion, som skrivit många böcker om svenska fiskebåtar och svenska fiskebåtsvarv. De har denna gång fått hjälp av ytterligare två medförfattare, Andreas Ingvarsson, anställd på Ö-varvet och medlem i Klubb Maritim, samt författaren Lars O. Carlsson som skrivit flera böcker om Göteborgs historia. Boken har utarbetats i nära samarbete med familjen Backman och förordet har skrivits av Örjan Backman.

Boken innehåller mycket intressant material och många fina bilder på varvet genom tiderna. Bilderna innefattar också bilder där grannvarvet Öckerö Båtvarv syns. Det varvet var i motsats till familjen Backmans företag ett nybyggnadsvarv för fiskebåtar medan Backman företag som från början hette Ernst Backman Slip och Mekanisk Verkstad var ett underhålls- och reparationsvarv.

Boken omfattar både varvets historia och varvets nutid. Från en liten slip på en ett skär till en modern verksamhet som upptar en stor del av Öckerö hamn. I modern tid har varvet dock utvecklats till att också bygga fiskebåtar. Mellan 1988 och 2010 byggdes 15 fiskebåtar och därefter har en färja byggts. all beskrivna i boken. Idag ingår också Simrishamns Varv, Tenö Varv och Hasslö varv i familjen Backmans varvskoncern vars moderbolag heter Öckeröborgen AB. Varvet på Öckerö är idag ett av endast fyra kvarvarande äldre fiskebåtsvarv i Bohuslän.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!