Astrid-koncernen har gett sig in i fiskodlingsbranschen

I Smögen finns företaget Smögen Aquaculture AB. Huvudägare i företaget är Joel Oresten via bolaget Solus AB. Minoritetsägare är Astrid-koncernen och familjen Johansson. Astrid-koncernen är det största fiskeriföretaget i Sverige, främst på grund av sitt danska dotterbolag, Astrid Fiskeri A/S.


Företaget ägnar sig åt landbaserad laxodling
med varumärket Smögenlax. Ännu så länge är företaget bara i startgroparna så det är ingen större verksamhet det handlar om utan det handlar om försöksverksamhet och företagsuppbyggnad men det finns planer på en produktion av 5 000 ton lax per år:

Upp mot 5 000 ton lax per år planerar Joel Oresten och hans kompanjoner på Smögenlax aquaculture AB att producera inom fem år.

Till skillnad från den norska laxodlingen, som till allra största delen sker i stora kassar i de norska fjordarna, så handlar det här om odling i ett slutet system i bassänger på land.

Sådan här så kallad landbaserad laxodling ger stora miljömässiga fördelar. Med modern reningsteknik kan nämligen utsläppen av bland annat kväve och fosfor hållas nere, förklarar Joel Oresten.

– Det är så vi tänker, att det här ska bli den bästa, miljövänligaste laxen.

Tillsammans med Oresten har familjen Johansson också investerat i företaget Rena Hav Sverige AB. Syftet med detta företag är att producera biogas från avfall från fiskindustrin i Sotenäs kommun.

Astrid-koncernen och familjen Johansson har alltså i begränsad skala investerat i laxodling. Men som det ser ut, inte i Norge.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!