Späckhuggare även på vintern

Normalt finns det späckhuggare utanför Bohusläns kust på sommaren och hösten. De följer sillen och makrillen in från Nordsjön samt möter upp Rügensillen när den kommer upp från södra Östersjön. Det rör sig om en späckhuggarflock som normalt lever utanför södra Norge i Nordsjön på vintern.

Späckhuggare

Späckhuggare. Bild: Robert Pittman/NOAA

Nu har späckhuggare också observerats på vintern. Denna gång av Bengt Hartvigsson på LL 677 Ocean. Det kan ha funnits späckhuggare även på vintern under tidigare år men chansen att någon får se dem är ju mindre än på sommaren då många fler är ute med båtar i havet. Yrkesfiskare som ser späckhuggare, tonfisk och andra tidigare sällsynta djurarter i Skagerak rapporterar dem dessutom inte alltid.

LL 677 Ocean

L 677 Ocean. Bild: Swengelsk

Att tonfisk blivit vanligt i svenska vatten och att späckhuggare och diverse andra valar och delfiner är tydliga tecken på att fiskbestånden, framförallt sill och makrill, i Skagerak och Nordsjön ökat och numera är större än på mycket länge. Det är ett tecken på att den fiskeriförvaltning som finns är bra och lyckosam.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!