Skagen är Danmarks största fiskehamn

I Skagen landades 33% av all fisk som landades i Danmark år 2017. Totalt landades 393 000 ton fisk i Skagen till ett värde av 922 miljoner DKK. Framförallt är det industrifisk samt sill för konsumtion som landas i Skagen. Av landningarna i Skagen stod svenskflaggade båtar för 21% (81 351 ton) vilket också gör Skagen till Sveriges största fiskehamn. Ungefär 30% av de svenska fångsterna landas i Skagen. Norska båtar stod för 12% (47 492 ton) av landningarna i Skagen år 2017.

Den nästa störst landningshamnen för svensk fisk är Västervik där cirka 15% av de svenska landningarna sker. Huvuddelen av den fisk som landas i Västervik körs till Skagen på lastbil för att användas i industrin där.

Av de danskflaggade båtar som landar mycket i Skagen är de flesta också svenskägda så Skagen är en dansk fiskehamn beroende av svenska yrkesfiskare. Svenska yrkesfiskare är också huvudintressenter i FF Skagen (inklusive Skagen Pelagic) och Sweden Pelagic med verksamhet i Ålbæk, dvs i de tre störst pelagiska industrierna i Skagen-området.

Hanstholm är den näst största fiskehamnen i Danmark med landningar på 240 811 ton till ett värde av 864 miljoner DKK. Hanstholm är den viktigaste landningshamnen för konsumtionsfisk. I Hanstholm landas cirka 5% av alla svenska fångster vilket gör Hanstholm till en av de tio största svenska fiskehamnarna,

Nummer tre när det gäller landningar i Danmark är Thyborøn med 301 578 ton till ett värde av 666 miljoner danska kronor. Att just dessa tre hamnar är de största beror på att Danmarks tre fiskmjölsfabriker ligger där.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!