Svenska landningar av makrill 2017 – båtar och företag

Makrill fiskas i jämförelsevis lite utsträckning av svenska yrkesfiskare om vi ser till hur mycket som fiskas i andra nordiska länder som exempelvis Norge, Danmark och Färöarna. Det svenska makrillfisket består av två delar, dels ett storskaligt makrillfiske i Nordsjön och Nordatlanten, dels ett småskaligt fiske vid kusten i Bohuslän och Halland. Fritidsfisket på makrill är också mycket omfattande. Småskaligt makrillfiske bedrivs med garn eller dörj medan storskaligt fiske bedrivs med snörpvad eller flyttrål.

Av båtarna på listan är GG 764 Astrid, GG 505 Polar, GG 203 Ginneton och GG 206 Ahlma stora pelagiska trålare medan resten är små garn- och dörjfiskebåtar som fiskar på kustkvoten. Ahlmas makrillfångst är sannolikt bifångst medan Astrid, Polar och Ginneton haft riktat fiske efter makrill.

hono_150612_05

GG 237 Marika, Hönö-Klåva

Svenska makrillandningar 2017, båt, ton, ägare, hemmahamn

GG 764 Astrid, 1 457, Astrid Pelagic AB (Johansson), Rörö
GG 505 Polar, 1 162, Bryngeld Fiskeri AB (Bryngeld), Fiskebäck
GG 203 Ginneton, 961, Fiskeri AB Ginneton (Claesson), Fiskebäck
GG 879 Hanna, 13, Hans Hamnén, Skärhamn
GG 237 Marika, 11, Marika Fiskeri AB (Gillholm & Alexandersson), Hönö
GG 290 Wilma, 11, Anders Kristensson, Vrångö
GG 102 Maudan, 11, Lennart Andersson, Hönö
GG 206 Ahlma, 10, Ahlma Fiskeri AB (Ahlström & Magnusson), Fiskebäck
LL 14 Molly, 10, LL 14 Molly AB (Åhman), Lysekil
LL 35 Tuvalie, 10, LL 91 Fisk & Skaldjur AB (Upper), Lysekil

Hönö-Röd_maj2016 - 7

GG 102 Maudan, Hönö-Röd.

De stora fiskeriföretagen och båtarna fiskar i huvudsak sill, skarpsill och tobis. De små fiskar oftast också kräfta med bur, hummer, sill och fisk. LL 91 Fisk & Skaldjur AB äger också trålaren LL 91 Kristina och fiskar förutom makrill också hummer, kräfta och fisk. Tidigare var LL 91 Kristina dock en burfiskebåt.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!