Intressant historisk fiskeatlas som dock missar den senaste utvecklingen

Jonas Hentati-Sundberg har skrivit en intressant översikt över det svenska fisket i ett historiskt perspektiv, publicerad som Aqua Report 2017:7. Genom sitt perspektiv på 100 år missar rapporten det tidiga industrifisket i Bohuslän på 1700-talet samt utvecklingen av storsjöfisket på 1800-talet. Fokus är därför trålfiskets utveckling under 1900-talet samt fiskezoner och kvoter sen 1970-talet.

Rapporten visar hur det svenska fisket flyttas från Nordsjön till Östersjön och hur Västkusten blivit allt mer dominerande samtidigt som delar av fisket på Västkusten förändrats kraftigt från fiskfiske till skaldjursfiske. Samtidigt finns det vissa problem. Idag är många av de som arbetar på fiskebåtar inte registrerade som yrkesfiskare vilket betyder att de inte finns med i statistik över yrkesfiskares inkomster. Det finns andra fiskare som är registrerade som yrkesfiskare i Sverige, men som främst tjänar pengar på arbete i Danmark.

Det är jätteintressant läsning men rapporten missar dock en viktig del av utvecklingen de senaste 10-15 åren. Den del som inneburit att svenska fiskare i allt högre utsträckning fiskat med båtar som hör hemma i andra länder. I vissa fiskelägen på den svenska västkusten är en tredjedel eller mer av fiskeflottan hemmahörande i nåt annat land. Det gäller främst Rörö och Donsö, men också Fiskebäck. Även på Fotö, Vrångö, Öckerö och Hönö finns det svenskbemannade båtar med utländsk flagg.

De flesta svenskägda utlandsflaggade båtar fiskar med dansk flagg, men det förekommer också båtar med fins, marockansk, tysk och norsk flagg. Tidigare har det även funnits båtar som varit flaggade på Cook Islands och i Belize.

Sammantaget gör detta att det sillfiske som svenska yrkesfiskare bedriver i Nordsjön är av samma storleksordning som på 1960-talet. Fisket av skarpsill och tobis i Nordsjön är mer omfattande än det nånsin varit och svenska fiskare är idag troligen de näst största tobisfiskarna och de största sill- och skarpsillsfiskarna i Europa. Fisket av sardiner och sardineller utanför Västafrika har periodvis också varit stort.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!