Sill från Östersjön numera giftfri

Sill (strömming) från Östersjön anses numera såpass fri från miljögifter (det finns inte längre någon risk att gränsvärden ska överskridas) att den med vissa undantag kan säljas som livsmedel. Storströmming (över 17 cm) från Ålands hav, Bottenhavet och Bottenviken och sådan som fiskats öster om Gotland (över 21 cm) anses fortfarande kunna innehålla för mycket miljögifter för att vara möjligt att sälja som livsmedel. Detta möjliggör export av sill från Östersjön till andra EU-länder.

Sill från södra Östersjön och västra Östersjön anses alltså möjliga att sälja som livsmedel utan restriktioner. Detta möjliggör för yrkesfisket I Östersjön att en stor del av den sill de fångar kan säljas som konsumtionsfisk istället för till livsmedel. Detta förutsatt att Livsmedelsverket ändrar sina föreskrifter. Ett ändringsförslag från Livsmedelsverket är just nu ute på remiss. Anledningen till förslaget till ändring av föreskrifterna är en rekommendation från EU-kommissionen.

Att fritt kunna sälja sill för konsumtion ger möjlighet till större inkomster för yrkesfiskare som fiskar sill i södra och västra Östersjön inklusive områdena väster om Gotland upp mot Stockholms skärgård. Det kräver förstås att det finns en marknad. Folk måste alltås börja äta mer sill och strömming. Med tanke på att det är en av de billigaste konsumtionsfiskarna samtidigt som det är en av de nyttigaste borde det vara ganska lätt att öka efterfrågan på sill och strömming nu när den är i det närmaste giftfri.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Sill från Östersjön numera giftfri”

Kommentarer är stängda.