Den första nybyggda räktrålaren i Sverige så länge nån kan minnas

När jag besökte Havets dag i Rönnäng fick jag tillfälle att se den nya GG 707 Arkö som låg på Tjörnvarvet och höll på att utrustas. Båten var inte öppen för besökare men jag fick en personlig visning från  en av delägarna i Arkö Fiske AB, Mathias Ivarsson. Nya GG 707 Arkö visade sig var en mycket fin båt, med design i samma klass som är vanligt i de stora pelagiska trålarna och snörpvadsbåtarna, men förminskat till en mindre skala.

Havets_dag_ronnang - 29Havets_dag_ronnang - 31

Nya Arkö är i grunden en likadan båt som danska S 226 Emli Pilegaard, konstruerad av Vestværftet i Hvide Sande, med skrovet byggt i Polen men med annorlunda utrustning levererad av ett annat varv. I Arkös fall handlar det om Tjörnvarvet i Rönnäng, ägt av familjen Arvidsson som också äger den pelagiska trålaren GG 778 Lövön. S 226 Emli Pilegaard är på 335bruttoton med en längd på 28 meter. Nya Arkö är i samma storlek.

Havets_dag_ronnang - 23Havets_dag_ronnang - 35Havets_dag_ronnang - 30Havets_dag_ronnang - 34Havets_dag_ronnang - 33

I det lilla formatet är båten bra byggd med rena durkar även i maskinrum och fabriksrum utan rör och annat i vägen när en ska gå nånstans. Nya Arkö är en mycket imponerande räktrålare, en skönhet. Det demersala svenska fiskets verkliga flaggskepp.

Havets_dag_ronnang - 32

Räkfabriken (sorteringsmaskiner etc) ombord på Arkö är samma som den som finns ombord på S 486 Sajoni men lite mindre och utan automatisk kokare. Leverantör är InTech. Mathias Ivarson sa att de tänkte koka räkorna på precis samma sätt som de gör på den nuvarande båten för att kunna upprätthålla den kvalitet de blivit kända för. Han förklarade också att Arkö vill landa räkor varje vecka så att kundernas förtroende för deras produkt bibehålls och därför ägnar de sig inte åt fiskefiske som andra räktrålare gör ibland. de har dock en bifångstkvot för fisk och har en liten linje för fisken i sin lilla fabrik. Idag har Arkös räkor rykte om sig att vara de bästa räkorna som kan köpas och de flesta är beredda att betala lite extra för Arköräkor jämfört med andra räkor.

Fabriken på S 486 Sajoni

Fabriken på S 486 Sajoni. Bild: Vestværftet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!