GG 330 Carmona och GG 778 Lövön på Havets Dag i Rönnäng

Familjen Gustafssons GG 330 Carmona och familjen Arvidssons GG 778 Lövön var de största fiskebåtarna som visades upp på Havets Dag i Rönnäng. De två är i grunden likadana, GG 330 Carmona är dock längre och större. Det är de två största fiskebåtarna som byggts vid ett svenskt varv i modern tid.

På 1980-talet byggdes dock många större fiskebåtar i Sverige. Men då var det i först hand skrov som bygges i Sverige medan båtarna färdigställdes på varv i andra länder. Idag byggs skroven på varv i Baltikum eller Polen och färdigställs i enstaka fall på Tjörnvarvet i Rönnäng som också ägs av familjen Arvidsson. Ö-varvet på Öckerö har inte byggt nån ny fiskebåt på länge och Gotenius varv i Göteborg utför inga nybyggnader.

GG 330 Carmona är 50 meter längd med ett bruttotonnage på 1 023 ton medan GG 778 Lövön har ett bruttotonnage på 807 ton och en längd på 44 meter.  De har båd en 2000 kW MAK 6M 25C som huvudmotor.

Bägge är byggda på Tjörnvarvet som också bygger GG 707 Arkö. Här är lite bilder på Carmona och Lövön från Havets Dag.

Havets_dag_ronnang - 37Havets_dag_ronnang - 12Havets_dag_ronnang - 11Havets_dag_ronnang - 14Havets_dag_ronnang - 13Havets_dag_ronnang - 22Havets_dag_ronnang - 28Havets_dag_ronnang - 36

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!