Samherji köper rederiet Eimskip

Samherji Holding ehf, ett systerföretag till fiskeriföretaget Samherji hf i Samherji-koncernen. Samherji Holding har köpt 25,3 % av de stora isländska rederiet Eimskipafélagi Íslands hf (Eimskip). Detta köp följer direkt på köpet av en brittisk fiskgrossist, Collins Seafood Ltd. Säljare av aktierna i Eimskip är ett amerikanskt riskkapitalbolag, Yucaipa. Samherji blir kontrollerande ägare i Eimskip efter köpet.

Eimskip har 22 fartyg och 1 800 anställda. De flesta fartygen är containerfartyg och roro-fartyg men bolaget har också ett antal kylfartyg och färjor. Förutom rederiverksamhet driver företaget också frys- och kylhusverksamhet, driver ett antal containerterminaler i olika hamnar, transportverksamhet med långtradare, logistikverksamhet och en resebyrå. Dotterbolag finns bl.a. i Kanada, Nederländerna, Storbritannien, Norge, Danmark, Spanien, USA, Tyskland, Belgien och Färöarna.

Företaget Eimskip grundades 1914 i Reykjavik och sågs som ett av flera projekt i landets självständighetssträvanden. Över 500 personer deltog i grundningsmötet. Transporter av fisk och färjetrafik var företaget viktigaste verksamhetsområden vid starten och är fortfarande en viktig del av företagets verksamhet, både med hjälp av kylcontainrar och med kylfartyg.

Samherji är ett av världens största fiskeriföretag med omkring 800 anställda. De kontrollerar också norska fiskeriföretaget Nergård och flera delägda bolag i Europa med ytterligare några 100-tal anställda.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!