Skagen är fortsatt Danmarks störst fiskerihamn

2018 var ett nytt rekordår när det gäller värdet av landad fisk i Skagens hamn. Totalt landades fisk till ett värde av 1 019 000 000 kronor (1,019 miljarder). Skagen är därmed fortfarande Danmarks största fiskehamn, mätt både i kvantitet och värde på landad fisk. Detta enligt siffror från NaturErhvervsstyrelsen.

Röröbåten GG 764 Astrid i Skagen

Röröbåten GG 764 Astrid i Skagen.

År 2018 avrundade Skagen hamnen mer än en miljard kronor till värdet av landade fiskar, siffror visade från Naturbyrån. Fisket i Skagens hamn år 2018 stod för 25 procent av det totala landningsvärdet för fiske i Danmark och för 34 procent av den totala vikten.

Landningsvärdet för fisk och skaldjur i Skagen hamn på 1 019 000 000 kronor slår den tidigare rekordet i Skagen från 2016, vilket var 1 000 689 000 kronor.  I Skagen landades totalt 384 000 ton fisk, vilket är något mindre än 2017 men högre priser gjorde landningsvärdet ändå steg:

–  Markedspriserne har været bedre i 2018 end 2017, og derfor kan vi runde én milliard i år, selvom mængden er faldet en smule. Den bagvedliggende fiskeindustri og maritime servicestruktur i Skagen havn er medvirkende til at tiltrække de mange landinger til Skagen, og de store mængder fisk er også med til at skabe aktiviteter og vækst i de erhverv, som knytter sig til fiskeriet, fremhæver Willy B. Hansen.

Utländska fiskebåtar stod 2018 för nästan 50 procent av den landade fisken i Skagens hamn, motsvarande 178 000 ton. Svenska fiskebåtar svarade för 21 procent av den landade fisken och norska fiskebåtar för cirka 10 procent. Det gör Skagen till den enskilt största landningshamnen för svenska fiskebåtar och svenskt fiske. Räknas även svenskägda danskflaggade båtar var svenska yrkesfiskares andel av landningarna ännu större. Även färöiska, grönländska, litauiska, brittiska och tyska fartyg landar fisk i Skagen.

De arter hade det största landningsvärdet år 2018 var sill till ett värde av 451 miljoner kronor, blåvitling till ett värde av 221 miljoner kronor och skarpsill (brisling) för 91 miljoner kronor. Därefter kom arter som kräfta (jomfruhummer), makrill och tobis. Blåvitling, tobis och skarpsill landas i huvudsak till fiskmjölsfabriken FF Skagen och det gäller också en del av sillen, den som är fiskad i Östersjön. Huvuddelen av sillen landas dock för konsumtionsändamål liksom all makrill.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Skagen är fortsatt Danmarks störst fiskerihamn”

Kommentarer är stängda.