Rederi AB Engesberg har skaffat ny båt

Gävleföretaget Rederi AB Engesberg köpte i slutet av förr året en ny båt för att ersätta GE 49 Sette Mari som sålts till Norge. Den båt de köpt var tidigare finska FIN 1106-T Amazon och säljare var det svenskägda företaget AB Kotka Fiskeri som ägs av familjen Bryngeld i Fiskebäck. Hur länge de haft båten vet jag inte men i början av 2018 tycks båten ha ägts av Keskikala Oy, ett företag med estländska ägare. En av dem är Urmas Reimann (Reiman) som också är delägare i Troolari Olympos Oy, ett annat stort finskt fiskeriföretag. Han är också storägare i det estniska fisket med flera olika fiskeriföretag.

Den nyinköpta båten har i Sverige döpts till GE 49 Arcadia. Mellan 1998 och 2008 fanns båten i Sverige under namnet GG 852 Veronica. Urpsrungligen byggdes den på Hall, Russell & Co Ltd i Aberdeen år 1974. Båten är idag efter flera ombyggnader genom åren på 399 bruttoton (i Finland var den på 403 bt) med en längd på 37 meter. Hemmahamn för båten är Gävle.

Gamla GG 218 Västfjord samt FIN-1106-T Amazon, FIN-1116-U Hemland i Miiduranna år 2016

Gamla GG 218 Västfjord (numera FIN-1146-T Silverfors) samt FIN-1106-T Amazon och FIN-1116-U Hemland i Miiduranna år 2016. Bild: Pjotr Mahhonin. Licens: CC BY-SA 4.0

Precis som i Finland kommer båten främst att användas till sillfiske (strömmingsfiske) i Bottenhavet.

Ägare av Rederi AB Engesberg med hemhörighet i Gävle är Bernt Bergström från Karlholmsbruk och Tomas Karlsson från Sikvik.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!