Lettlands största fiskebåtar 2019

Den lettiska fiskeflottan av två delar. En med stora båtar som fiskar i avlägsna fiskevatten som Västafrika och Nordatlanten och en del med mindre båtar som fiskar i Östersjön. På det sättet liknar den lettiska fiskeflottan den estniska. Årets lista är exakt likadan som förra årets. Alla båtar på listan fiskar i fjärran vatten och inget i Östersjön

Det största företaget när det gäller fisket i Östersjön är Bradava SIA som hör hemma i Ventspils. När det gäller internationellt fiske är Baltreids SIA störst. Baltreids SIA ägs av Oleg Charmov från Litauen och Nikolajs Varuseckins från Lettland.

Ett företag som tas upp i EU:s rapport om det europeiska fisket är Baltic Marine Fishing SIA som ägs av Baltic Marine Holding SIA och har systerföretaget Baltic Marine Services SIA som driver flera hamnar i Lettland. Jag har inte kunnat hitta några fiskebåtar som detta bolag äger. Det finns inget som tyder på att bolaget idag ägnar sig åt fiske.

Största fiskebåtarna i Lettland 2019 efter tonnage, namn, bruttoton, ägare

LVR 0850 Fishing Success, 4 407, Baltreids SIA
LVR 0846 Marshal Novikov, 4 378, Baltreids SIA
LVL 0840 Marshal Vasilevskij, 4 378, Baltreids SIA
LVL 2133 Dorado, 1 805, Batterfisa SIA (Latvian Fishing Company)
LVR 0834 Senator, 1 211, North Star SIA
LVR 0847 Solvita, 734, North Star SIA
LVR 0848 Saldus, 723, North Star SIA
LVL 2149 Kalmar, 704, Baltmore Service SIA
LVL 2151 Memele, 704,
LVL 2150 Valka, 698,
LVL 2152 Dubna, 698,

Källa Europeiska skeppsregistret, Ryska skeppsregistret, DNV fartygsregister

Enligt ryska skeppsregistret äger Baltreids också Marshal Krylov på 4 378 bruttoton och en längd på 104 meter, förutom de båtar som finns i listan ovan. Marshal Krylov är registrerat i Georgien. Företagets båtar fiskar i huvudsak i marockanska, mauretanska och västsahariska vatten.

North Star SIA är ägare till burfiskebåten LVR 0847 Solvita såväl som burfiskebåtarna LVR 0848 Saldus och LVR 0834 Senator. Bara Saldus finns i det ryska skeppsregistret. Dessa båtar fiskar krabbor i Barents Hav och Nordatlanten. Saldus är en fiskebåt som tidigare varit välkänd för illegalt fiske:

In November 2013, one year prior to its entry in the Latvian register, Saldus (or Iskander as it was known at the time) was caught fishing in Russian waters with its name covered and transmitters turned off. At the time, the vessel was flagged to Cambodia. The vessel only stopped after warning shots were fired by the Russian Border Service Division of the Federal Security Service, and after it had thrown its live king crab catch overboard. It was finally stopped in an attempt to flee Russian waters in the Sea of Okhotsk. Local sources claim that Iskander was released without a fine as the evidence of poaching had been thrown overboard; however, this could not be confirmed by official sources. The Russian government estimates that illegal catches of king crab worth US $700 million are taken from Russia’s waters every year.

In December 2014 the vessel was renamed Saldus and entered the Latvian flag under the same ownership as a vessel called Solveiga  (LVA00000501079) that was similarly flying the Cambodian flag until September 2014, before reflagging to the Russian flag for four months and moving to the Latvian flag on 5 January 2015. Just 17 days after entering the Latvian flag, Solveiga was granted an authorisation to fish in the convention area of the RFMO managing the North East Atlantic (NEAFC).

LVL 2133 Dorado opereras av DFFU, ett tyskt dotterbolag till isländska Samherji. Ägare av Batterfisa SIA är Latvian Fishing Company som ägs Samherji genom polska dotterbolaget Arctic Navigations och Parlevliet & van der Plas genom ett tyskt dotterbolag.

Fyra båtar ser ut som asiatiska fiskebåtar. På vissa sajter uppges att det ryska företaget Vostok äger LVL 2149 Kalmar. Vostok äger flera båtar av samma typ och ägnar sig åt krabbfiske. Det är möjligt att de också äger den lettiska båten.

Trolig ägare av LVL 2150 Valka, LVL 2151 Memele och LVL 2152 Dubna är koreanska Sajo-koncernen. Det är möjligt att bolaget också äger Baltmore Service SIA som äger LVL 2149 Kalmar. LVL 2149 Kalmar och LVL 2152 Dubna verkar idag ligga still i Pusan i Sydkorea medan LVL 2151 Memele och LVL 2150 Valka finns i Maputo, Mocambique. De två senare verkar vara aktiva fiskebåtar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!