Dåligt tobisfiske för närvarande

Uppgifter från yrkesfiskare i Danmark ger vid handen att det är svårt att fiska tobis på Dogger bank i Nordsjön i år. Det finns inte så mycket som det borde göra och det verkar som om tobisen ännu inte gått upp för att leka i några större mängder. Den enda gången på året de inte ligger begravda i bottengruset.

Med dålig tillgång till tobis så blir de båtar som normala år hyr in fiskerättigheter utan något att fiska. De som har fiskerättigheter behåller dessa rättigheter för sig själva för att inte få konkurrens på fiskefälten. Det är sannolikt en anledning till att L 106 Monsun kan ligga på varv (just nu på Ö-varvet på Öckerö) mitt under tobissäsongen. Det är en båt som inte har några egna fiskerättigheter. Många båtar utan egna fiskerättigheter är ekonomiskt beroende av tobisfisket och ett avbräck när det gäller detta fiske är kännbart.

Rapporterna från det norska tobisfisket menar att det tidvis dåliga tobisfisket beror på kalla nordvindar som gör vattnet kallare vilket leder till att tobisen inte leker. Yrkesfiskarna har fått leta efter tobis på flera olika områden där de brukar finnas, ibland utan att hitta nån tobis.

Det är dock fortfarande möjligt att tobisfisket blir bättre lite senare under säsongen när vädret och vattnet blir varmare.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!