Bryngeld har skaffat en frystrålare

Familjen Bryngeld (Kotka Fiskeri AB i Finland och Bryngeld Fiskeri AB i Sverige) har köpt en frystrålare för att använda den till pelagiskt fiske i Östersjön och Bottenhavet. Trålaren befinner sig i Skagen för upprustning.

Någon frystrålare har tidigare inte använts i det pelagiska fisket i Östersjön men frystrålare är ganska vanligt i det pelagiska fisket i Nordsjön och Nordatlanten. Främst är det de tre stora nederländska företagen PP Group, Cornelis Vrolijk och Willem van der Zwan och deras dotterbolag i olika länder som använder frystrålare i det pelagiska fisket.

På Karstensens Skibsværft i Skagen ligger just nu en frystrålare vid namn FC-934228 Label Normandy som tidigare ägts av Cornelis Vrolijk via deras franska dotterbolag. Båten som är byggd 1995 hette från början SCH 22 Wiron 1 och hade nederländsk flagg samt ägdes av Jaczon BV (ägt av samma ägare som Cornelis Vrolijk), men fick 2001 brittisk flagg som PH 5570 Wiron 1, såldes därefter till Interfish och blev PH 110 Wiron 1. 2015 köptes båten tillbaka av North Atlantic Holdings Ltd, ett dotterbolag till Cornelis Vrolijk och blev H 180 Atlantic Lady. 2017 såldes båten till SPES Armement i Fecamp i Frankrike, ett dotterbolag of France Pelagique som i sin tur ägs av Cornelis Vrolijk. Namnet blev nu FC-934228 Label Normandy.

Det är just FC-934228 Label Normandy som familjen Bryngeld köpt. Båten ska få finsk flagg. FC-934228 Label Normandy är 51 meter lång och har ett bruttotonnage på 1 059 bruttoton. Det blir med råge Finlands största fiskebåt. Den idag största båten, FIN 1125 T Windö, som också ägs av familjen Bryngeld genom Kotka Fiskeri AB, är 40 meter lång med ett bruttotonnage på 528 ton.

 

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!