Veckans båt – GG 505 Polar

GG 505 Polar är Sveriges tredje största fiskebåt. Den är tredje störst vad det gäller tonnage med sina 1 211 bruttoton, näst längst med en längd på 62 meter och har den tredje starkaste motorn med en motorstyrka på 2 940 kW. Motorn är en MAN B&W diesel och även hjälpmotorerna är tillverkade av MAN. Sidopropellrarna är Brunvoll. Ägare av båten är Bryngeld Fiskeri AB som ägs av familjen Bryngeld i Fiskebäck.

Båten byggdes på Fitjar Mek.Verksted AS i Norge år 2000 med skrovet byggd på Brodogadiliste ”Novi Sad”. Den levererades till norsk ägare och fick namnet N-1-L Senior.

År 2004 köptes båten av familjen Espersen i Skagen och Hirtshals. Båten fick namnet HG 266 Strømnes. Iver Espersen som köpte 136 av 200 andelar blev huvudredare. Resterande andelar innehades av Skagerak Fiskeri A/S. Familjen Espersen var den tiden största danska yrkesfiskare och kontrollerade en stor del av de danska kvoterna. De hade 6 fiskebåtar under 2004.

2006 fusionerades Skagerak Fiskeri A/S, Skagerak Rederi A/S och Skagerak Holding A/S. Bolaget Strømegg A/S övertog då de andelar Skagerak FIskeri A/S tidigare ägt. Det bolaget sålde ett år senare sina andelar till Iver Espersen som då blev ensam ägare. Strømegg A/S verkar senare ha upplösts eller bytt namn-

År 2008 såldes HG 266 Strømnes till Norge via bolaget HG Strømnes A/S som därefter fusionerade med Skagerak Holding A/S. 2011 bytte detta bolag namn till Strømegg A/S och ett nytt Skagerak Holding A/S bildades. Henning Kjeldsen köpte det nya Strømegg A/S samma år.

M-72-HØ Sævikson. Foto: Richard Paton

I Norge fick båten namnet M-72-HØ Sævikson. 2013 såldes båten till Sverige och Bryngeld Fiskeri AB. Namnet blev nu GG 505 Polar i likhet med tidigare båtar familjen ägt.

GG 505 Polar används till pelagiskt fiske och för närvarande används den av två fiskeriföretag, Bryngeld Fiskeri AB och familjen Ahlströms Torönland HB. Familjen Ahlström har beställt två nya båtar och i vänta på att de ska levereras har de inga båtar utan har huvuddelen av sina fiskerättigheter registrerade på GG 505 Polar. Båten fiskar sill, makrill, tobis, skarpsill etc. Fiske bedrivs i Östersjön, Kattegatt, Skagerak, Nordsjön och Nordatlanten.

Frihamnen_juldagen2015 - 10
GG 505 Polar och S 264 Astrid
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!