Familjen Kjellberg har investerat i fler båtar

Lennart Kjellberg, hans bror Hans-Åke Kjellberg och barn till dem äger företaget Zandic Management & Trading AB. Bolaget har dotterbolagen Fiskeri AB Nordic, Nordic Fish Ltd (i Belize) och Zandic Iceland Ehf. Företaget bedriver fiske i framförallt Västafrika. Formellt hyr de ut personal till företag i andra länder som bedriver fiske. I allmänhet handlar det om företag med fiskebåtar i Marocko och Västsahara som dessutom i allmänhet ägs av bolag i vilka Zandic har ägarintressen. De har exempelvis sen långt tid tillbaka ägt fiskebåten Nordic som fiskar i Marocko och Västsahara.

Omsättningen i företaget har ökat kraftigt de senaste åren. Från 10 miljoner kronor år 2016 till 26 miljoner år 2018. En orsak kan vara att de idag bemannar fler fiskebåtar än vad de tidigare gjort.

Hoffell SU-80 år 2008. Bild: Birkir Agnarsson

Enligt isländska Fiskistofa så äger Zandic Iceland Ehf två fiskebåtar,
Hoffell II SU-802
och Suðurey ÞH-9. Hoffell II heter dock numera Zander 2 och uppges av Lloyds Register of Shipping vara ägd av Zandic Maroc SARL och med marockansk flagg. På en del andra sajter anges båten vara flaggad i Andorra. Zander 2 är på 1 293 bruttoton med en längd på 62 meter. Båten köptes redan sommaren 2017. Ursprungligen byggdes båten som Atlantean för irländska beställare vid nederländska varvet Voorwaarts år 1981. Båten är sen dess i stort sett totalt ombyggd vilket i huvudsak skedde när den köptes till Island år 1998 och blev SU-80 Hoffell, från 2015 SU-802 Hoffell II.

Sudurey VE-12 år 2015. Bild: Sigurdur Bergþórsson

Suðurey ÞH-9 (Sudurey TH-9) är en betydligt mindre båt på 496 bruttoton och med en längd på 37 meter. Det är en båt som byggts för demersalt fiske och inte för pelagiskt fiske vilket är det som Zandic traditionellt ägnat sig åt. Den verkar vara köpt relativt nyligen. För närvarande är båten i Agadir i Marocko men den uppges fortfarande ha isländsk flagg. Byggd 1991 som Thorunn Sveinsdottir för beställare på Island.

I Agadir finns också Nordic som sen tidigare ägs av familjen Kjellberg och Zandic Iceland Ehf. Sannolikt äger de fortfarande båten men via Zandic Maroc SARL men det har inte gått att bekräfta. Det sistnämnda bolaget verkar dock inte vara ett dotterbolag till Zandic Management & Trading AB utan familjen Kjellberg är sannolikt bara delägare i företaget, direkt eller via företaget Zandic Management & Trading AB som är delägare i flera så kallade intresseföretag. Nordic är en fiskebåt på 966 bruttoton som är 58 meter lång. Båten byggdes redan 1967 men är i praktiken ombyggd så mycket att inget finns kvar av den ursprungliga båten.

Nordic i Fiskebäck

Läs också: Tidigare svenska båtar fiskar i Mauretanien

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!