Förvånansvärt trist ålevangelium

Boken Ålevangeliet är haussad som få böcker. Innan den kom ut var den såld till över 30 länder. Men det är faktiskt en ganska trist och tråkig bok. Vilket känns något förvånande med tanke på den stora uppmärksamheten.

Ganska segt och ointressant personligt om ålfiske, författaren och författarens far i varannat kapitel. Ointressant för oss andra, men förstås intressant för författaren Patrik Svensson själv. En del intressant men ganska mycket skåpmat om ålen och ålens liv i de övriga kapitlen. Allt från Aristoteles till ålens prekära situation idag. Överdrifter om det mystiska med ålen. För så mystisk är den inte och det finns gott om fiskar vi vet mindre om än om ål. Ålens liv är verkligen inte heller berättelsen om det oförklarliga.

Boken är dock flyhänt skriven och går ganska enkelt att läsa även om det är innehållsmässigt segt. Stundtals poetiskt, stundtals uppradande av fakta. Kanske är det kombinationen som inte fungerar. Kanske är det jag som är tråkig, kanske vet jag för mycket om fiske och fiskar, men boken är klart överreklamerad.

Det är en bok av en kulturperson för kulturpersoner men med ganska lite som är intressant för allmänheten. Och recensionerna på kultursidorna är, inte helt förvånande, översvallande och nästan obegripliga. De tycker boken är bra men det går nästan inte att begripa varför. Recensionerna är lika oförklarliga som boken. Och boken är sannerligen mer mystisk än ålen.

Helt klar en bok som den vanlige läsaren kan missa. Kulturfolket får göra som de vill.

Recensioner: Expressen, GP, SVD, SR, KB,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!