Ytterligare en modern och mer miljövänlig norsk fiskebåt

Det norska företaget Marin Teknikk AS har fått en order på en ny fiskebåt för Østerfjord AS, Torangsvåg i Austevoll. Företaget som är ett dotterbolag till Østerbris AS ägs av familjen Olav Østervold och projektet startade hösten 2017. Projektet har fått namnet design MT1115. Båten ska byggas på Tersan Shipyard i Turkiet med leverans under andra kvartalet 2021.

Båten ska bli 67 meter lång och få en bredd på 14,6 meter. Det är framförallt en båt som är tänkt för backefiske (linfiske) och det kommer att bli världens största i sitt slag. Dessutom är den utrustad för snurrevadsfiske. Både backefisket och snurrevadsfisket är demersalt fiske efter vitfiske som torks, kolja, sej med mera. Marin Teknikk har tidigare designat ett antal backebåtar för norska och utländska rederier och är ett ledande företag när det gäller den sortens båtar.

Den nya fiskebåten som ska heta Østerfjord är byggd med ett innovativt energibesparande hybridframdrivningssystem som inkluderar ett batteripaket. Konstruktionen är gjord för att minimera bränsleförbrukning och att maximalt utnyttja motorer, propeller och thrustrar (sidopropellrar) för att uppnå det. Båten är utrustad med ett automatiskt backesystem (autolina) med en kapacitet för cirka 76 000 krokar och dessutom med en fullt automatiserad filé- och HG-bearbetningsanläggning. Fartyget är inrett med plats för 23 personer.

Försäljningsdirektör Richard Gjerde, från familjen som äger Marin Teknikk, är nöjd med att ha fått beställningen:

«Vi har jobba tett med Olav Østervold & familien sidan seinhausten 2017 og føler at dette er ein annerkjennelse av arbeidet vårt med å tegne trygge, funksjonelle, miljøvennlige og kosteffektive fiskefartøy som er spessialtilpassa til det dyktige rederiet sine behov». Det er veldig spennende for Marin Teknikk å samarbeide so tett med eit sterkt rederi som er så aktive innenfor fiskeri, i tillegg til at dei også eig og driv fartøyer innan «offshore».

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!