Veckans båt – GG 229 Clipperton

GG 229 Clipperton är Sveriges största fiskebåt med sina 1 568 bruttoton och längd på 63 meter. Båten är därmed också längst. Starkast motor har Clipperton dock inte med sin MaK-diesel, modell 6M32C, på 2 999 kW. MaK tillverkas av Caterpillar-koncernen och är ett av deras varumärken. Motorn driver en 3800 mm Caterpillar Propulsion MPP 950 propeller via en Scana (Brunvoll) Volda ACG-750K reduktionsväxellåda som ger propellern ett varvtal på 130 rpm. Toppfarten för båten är cirka 16 knop.

GG 229 Clipperton

GG 229 Clipperton. Bild: Karstensens

För att producera el till utrustningen ombord finns en generator (shaft alternator) kopplad till växellådan som kan producera 1 650 kW. De tre hjälpmotorerna är Scania-dieslar av modell DI16M på sammanlagt 1 800 kW och därtill finns två stycken sidopropellrar (thrusters) från Brunvoll på 700 kW vardera.

Vinscharna ombord från Rapp Marine är elektriska istället för hydrauliska som de var på äldre båtar och fortfarande är på en del nytillverkade och fiskpumparna är tillverkade av SeaQuest. Båten är enbart utrustad för trålning och sysslar med pelagisk trålning av sill, makrill och industrifisk som skarpsill och tobis. Fisken lagras i RSW-tankar 1 445 m3​ med 2 kylaggregat på totalt 1 280 kW.

Skrovet till Clipperton byggdes på Nauta Shipyard i Polen medan design,  konstruktion och färdigställning utfördes på Karstensens Skibsværft i Skagen. Karstensens är ett av världens ledande varv när det gäller design och konstruktion av pelagiska trålare och snörpvadsbåtar. Båten levererades i maj 2018och är därmed också den nyaste fiskebåten i Sverige.

Båten har sängplatser för 12 personer och bemannas av två olika besättning om 6 man vardera som turas om. Hemmahamn är Donsö.

Ägare av GG 229 Clipperton är B-C Pelagic AB som till 50%  ägs av Bristol Fiske AB och till 50% av AB Clipperton. Bristol Fiske AB ägs av bröderna Kenny, Runar och Aste Jansson medan AB Clipperton i huvudsak ägs av familjen Backman. Styrelsen i B-C Pelagic AB består av Kenny Jansson (ordf.), Marcus Backman (VD), Runar Jansson, Aste Jansson, Reine Backman och Erling Malmborg.

I styrelsen för AB Clipperton sitter Olof Gunnar Backman, Inge Backman, Reine Backman, Marcus Backman och Erling Malmborg. Företaget har enligt tillgänglig information 5 ägare, ganska säkert Inge Backman, Reine Backman, Marcus Backman och Erling Malmborg. Även en Magnus Gunnar Carlsson uppges som delägare på proff.se men det verkar märkligt då han till yrket är revisor. Det borde vara och är sannolikt Olof Gunnar Backman som är den femte delägaren. Bolaget har dotterbolaget Clipperton Pelagic AB.

Bristol Fiske AB har en styrelse bestående av Kenny Jansson, Runar Jansson och Aste Jansson. De tre är också ägare i företaget tillsammans med en person till enligt proff.se. Företaget har dotterbolaget SDTQ Sweden AB.

En del av ägarna med släktingar och besättningsmän. Bild: Karstensens

Andra källor: EU:s fiskebåtsregister

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!