Donsö Shipping Meet 2019 – från smått till stort

Donsö Shipping Meet 2019 (DSM19) kändes på ett sätt mindre än tidigare år. Utställningstälten var inte byggd på samma sätt som tidigare år och en del utställare som tidigare funnits med var inte med. Bland dem exempelvis den ledande konstruktören av pelagiska fiskebåtar, Karstensens Skibsværft i Skagen. Däremot var de turkiska fiskebåtsvarven Cemre Shipyard och Tersan Shipyard med liksom flera kinesiska varv och det danska reparationsvarvet i Hirtshals. Men överlag kändes det som om det var färre utställare. Kanske var det inte så men känslan var sådan.

Besökarantalet upplevdes däremot ha varit på samma nivå eller faktiskt större än tidigare år. Genom samtal med olika människor både på DSM19 och vid fartygsdopen dagen innan framgick det dock klart att skroven till nya GG 207 Torland och GG 204 Tor-ön snart skulle komma till Karstensens i Skagen. Även skrovet till donsöbåten Kristine är på gång. Det handlar om tre i stort sett likadana båtar.

Mässan är förstår fokuserad på shipping och rederiverksamhet. Donsö är trots allt centrum för svensk rederinäring idag. På mässan finns allt från pyttesmå utställare till jätteföretag som Stena-koncernen.

Det fanns också några utställare med bäring på fiskeribranschen såsom de varv jag redan nämnt, men också Cosmos Trawl och Ö-varvet. Koncernen Ö-borgen som driver flera svenska reparationsvarv för fiskebåtar, militärfartyg, färjor och annat mindre tonnage hade en gemensam monter för sina olika varv på Öckerö, Hasslö, i Simrishamn och Vaxholm (Tenö varv) samt andra verksamheter.

Dessutom fanns det en slags arvtagare till det gamla varvet på Donsö på plats. Det var Donsö Engine & Shiprepair AB (DESAB) som ägs av två unga företagare, Anders Jakobsson som bor på Donsö och Emil Green som bor i Vallda i Kungsbacka kommun men kommer från Styrsö. Huvudkontoret för företaget finns dock i Högsbo industriområde så nån riktig arvtagare är det dock inte. Finns varken på Donsö eller driver något varv. Kanske inte direkt med anknytning till fiske, men det kan ju tänkas att de förutom större fartyg också servar och reparerar fiskebåtar om det behövs.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!